Cadmus fordítás Cadmus

Egy georgiai bíróság elrendelte Szaakasvili pártja vezetőjének őrizetbe vételét

Elrendelte egy georgiai bíróság szerdán Nyika Melijának, a Miheil Szaakasvili korábbi államfő által alapított Nemzeti Egység Mozgalom ellenzéki párt vezetőjének az őrizetbe vételét.

A georgiai parlament kedden oldotta fel a 41 éves politikus képviselői mentességét, lehetővé téve ezzel az őrizetbe vételét a 2019. júniusi zavargások ügyében játszott szerepéért.

Az ügyészség azért kezdeményezte a politikus őrizetbe vételét az illetékes törvényszéken, mert nem fizette meg teljes egészében a 40 ezer lari (3,6 millió forint) óvadékot, amelyet a parlament 2019. június 20-21-i megkísérelt ostromával kapcsolatban rendelt el egy bíróság korábban.

Melija szerda este Tbilisziben tartózkodott pártja székházában, ahol a támogatására összegyűltek szinte az összes ellenzéki politikai formáció vezetői.

Melija hívei figyelmeztettek, hogy ellenállnak az őrizetbe vételére irányuló minden rendőrségi kísérletnek.

Független televíziók jelentették, hogy a pártszékház körül felvonultatták a rohamrendőrséget.

Meliját a 2019. évi zavargások szervezésével, valamint a rendbontásban történt részvétellel gyanúsítják. A tbiliszi városi bíróság 2019 júniusában 30 ezer lari óvadék ellenében szabadlábra helyezte azzal, hogy elektronikus nyomkövető bilincs viselésére kötelezte.

A politikus megfizette ezt az első óvadékot. A parlamenti választások eredménye ellen 2020 novemberében tartott tiltakozó akción azonban letépte és a tömegbe hajította a nyomon követésére szolgáló eszközt, mire az óvadékot 40 ezer larira emelték. Melija ennek megfizetését már megtagadta arra hivatkozva, hogy politikai üldöztetés áldozatává lett. Amennyiben bűnösnek találják az ellene zajló perben, úgy kilenc év börtönnel sújthatják.

2019. június 20-21-én Szergej Gavrilov, az orosz duma egyik képviselője elnökölt a georgiai parlament épületében az Ortodoxia Interparlamentáris Gyűlése (IAO) nevű szervezet közgyűlésén, amelyen 23 tagország ortodox vallású törvényhozói voltak jelen.

A felháborodott georgiai ellenzéki pártok megszakították az ülést, tüntetésre szólították fel az embereket, ami végül a törvényhozás megkísérelt ostromával ért véget. A különleges erők gumilövedéket, könnygázt és vízágyút vetettek be. A rendzavarás során 240 ember megsérült, 300-at előállítottak.

Az ellenzéki pártok bírálták a szerintük elcsalt október 31-i parlamenti választásokat, amelyeken kis előnnyel nyert meg a Bidzina Ivanisvili volt kormányfő, az ország leggazdagabb embere alapította Georgiai Álom párt.

A 2012 óta hatalmon lévő Georgiai Álom népszerűsége a gazdaság stagnálása és a demokratikus elvek megsértésével kapcsolatos vádak miatt megcsappant – jegyezte meg az AFP francia hírügynökség.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑