Cadmus fordítás Cadmus

Egy héttel tovább végezhet energetikai feltárásokat a török kutatóhajó

2020. 10. 25.

Az eredetileg tervezettnél egy héttel tovább, november 4-ig végez további energetikai feltárásokat az Oruc Reis török kutatóhajó a Földközi-tenger keleti medencéjében, a görögországi Rodosz szigetétől délre eső területeken – jelentette be a török haditengerészet szombat este.

A kutatóhajó megbízatása eredetileg jövő keddig tartott volna két másik hajó, az Ataman és a Cengiz Han mellett. A török döntés várhatóan tovább élezi majd a feszültséget Athén és Ankara között.

Az elmúlt években több part menti ország, így Görögország, Ciprus, Törökország, Egyiptom és Izrael is szemet vetett a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett, nagy kiterjedésű földgázmezőre.

A törökök számos feltáró fúrást végeztek, amivel kiváltották a térség országainak haragját. Az Európai Unió állásfoglalása szerint a török kutatások sértik a nemzetközi jogot. Athén szerint az Oruc Reis olyan vizeken végez feltárást, amelyeket Görögország saját különleges gazdasági övezetének tart.

A török kutatóhajó augusztusban és szeptemberben már végzett energetikai feltárást a Földközi-tenger keleti medencéjében. Szeptember közepén visszatért ugyan a törökországi Antalya kikötőjébe, amit a görög kormány “pozitív lépésnek” minősített, de aztán októberben Ankarában bejelentették, hogy ismét kifut az Oruc Reis a Földközi-tengerre.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑