Cadmus fordítás Cadmus

Egy iráni állampolgárságú arab politikai aktivistát lőttek le Hollandiában

2017. 11. 10.

Lelőtték egy iráni arab szeparatista csoport alapítóját Hágában csütörtökre virradó éjjel – jelentette a holland rendőrség.

A hatóságok közlése szerint őrizetbe vettek egy gyanúsítottat, aki el akart menekülni a bűntény helyszínéről. “Érintettségét a történtekben kivizsgálják” – áll a rendőrség közleményében.

A mentősök megpróbálták újraéleszteni a meglőtt politikai aktivistát, de belehalt sebesülésébe.

Az 52 éves iráni Ahmad Mola Nissi az Arab Küzdelem Ahváz Felszabadításáért Mozgalom (ASMLA) alapítója volt. A szervezet célja, hogy független államot hozzon létre az Irakkal határos, olajban gazdag délnyugat-iráni Huzisztán tartományban, amelynek központja Ahváz városa.

A ahvázi arab kisebbség szerint a többségében perzsa etnikumú Iránban megszállás alatt, rossz életkörülmények között, jogfosztottan kénytelenek élni, ezért függetlenséget vagy legalább autonómiát akarnak maguknak szerezni.

Mola Nissi a Reuters brit hírügynökségnek júliusban adott interjújában elmondta: mozgalma “fel akarja szabadítani az ahváz földeket és embereket az iráni megszállás alól”.

Az ASMLA fegyveres szárnya, a Mohiuddín an-Nasszer Mártírok Brigádja több iráni merénylet elkövetőjeként jelentkezett, harcosai a többek között az iráni Forradalmi Gárda két tagját is meggyilkolták januárban.

Az iszlám síita ágát követő Irán azzal vádolja regionális riválisát, a szunnita Szaúd-Arábiát, hogy pénzügyileg támogatja az iszlám köztársaság területén aktív szeparatista csoportokat. Rijád tagadja ezeket a vádakat.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑