Cadmus fordítás Cadmus

Egy izraeli tisztviselő megerősítette, hogy megállapodás született Izrael és a Hamász között

2019. 06. 29.

 

Egy névtelenül nyilatkozó izraeli tisztviselő pénteken megerősítette, hogy megállapodás született a Hamász  iszlamista szervezettel a Gázai övezetből eredő gyújtogatásos támadások leállítására.

“Reagálva az ENSZ és Egyiptom kérésére, Izrael ismét kiszélesíti a halászati zónát [15 tengeri mérföldre] és beengedi a dízel-üzemanyag szállítmányokat, miután ígéretet kapott, hogy a Hamász leállítja az Izraellel szemben folytatott erőszakot. Amennyiben a Hamász nem tartja magát ehhez a megállapodáshoz, Izrael újból életbe lépteti a szanciókat, ” nyilatkozta a tisztviselő.

Hivatalos megerősítés izraeli részről a tűzszüneti megállapodás kapcsán nem történt.

A dealről először a gázai székhelyű Sawa híroldal számolt be nem sokkal éjfél után, azt állítva, Izrael beleegyezett a Gázai Erőműnek szánt dízel-üzemanyag beengedésébe, a halászati zóna 10-ről 15 tengeri mérföldre való kiszélesítésébe, valamint 60 halászhajó visszaszolgáltatásába, amiket az izraeli hadsereg korábban elkobzott.

A Hamász cserébe leállítja gyújtogató lufik küldését és féken tartja a “Hazatérés Menete” péntekenként tartott határ menti tüntetéseket.

Izrael korábban a gázai rakétatámadásokra adott megtorlóintézkedés részeként állította le a dízel-üzemanyag szállítmányokat, amit a palesztinok és a nemzetközi közösség kemény kritikával illetett, a gázai kritikus humanitárius helyzet további romlásával érvelve.

„A megszálló játszadozása a haliparral és az erőművünknek szánt üzemanyag szállítmányok leállításával súlyos veszélyt jelent a felek közötti megállapodásokra,” nyilatkozta Khalil al-Haya vezető Hamász tisztviselő kedden, egy nem hivatalos tűzszünetre utalva a terrorszervezet és Izrael között.

Újkelet.live nyomán

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑