Cadmus fordítás Cadmus

Egy kelet-ghoutai iszlamista csoport beleegyezett a bebörtönzött rivális csoporthoz tartozó szélsőségesek evakuálásába (videó)

2018. 03. 10.

A Dzsaish al-Iszlam nevű iszlamistaszervezet pénteken közleményben jelentette be, hogy a korábban Nuszra Front néven ismert terrorszervezet bebörtönzött tagjait evakuálják Kelet-Ghoutából.

A szíriai állami televízió arról adott hírt, hogy szíriai iszlamista fegyveresek és családjaik egy 13 fős csoportja péntek este elhagyta Kelet-Ghoutát. A tévé autóbuszokba szálló emberekről mutatott egy bejátszást, a helyszínen lévő tudósító szerint a felvételen kelet-ghoutai iszlamisták voltak láthatóak, akik a Vafidín településnél kialakított átkelőhelyen hagyták el szíriai hadsereg által ostromolt, kiterjedt elővárosi térségét. A televízió szerint több iszlamista is 18 évesnél fiatalabb.

A Dzsaish al-Iszlam szerint a börtöneikben raboskodott szélsőségesek egy “első csoportja” hagyja el Kelet-Ghoutát. A közlés szerint az embereket a terrorista csoportok uralta Idleb tartományba evakuálják. A Nuszra Front dzsihadista csoportra nem vonatkozik az ENSZ által követelt 30 napos tűzszünet.

A Dzsaish al-Iszlam szerint az evakuálásról szóló döntést megelőzően egyeztettek a világszervezettel, több külföldi hatalommal, illetve kelet-ghoutai civilek képviselőivel is. Az iszlamista csoport képviselője, Mohamed Allús a pánarab al-Arabiya televízióban elmondta: az egykori Nuszra Front mindössze néhány száz fegyveressel rendelkezik Kelet-Ghoutában.

.

Időközben Jurij Jevtusenko vezérőrnagy, a szíriai orosz békéltető központ parancsnoka megerősítette a 13 fős csoport evakuálását, ugyanakkor megjegyezte, az iszlamisták fegyvertelenül hagyják el Kelet-Ghoutát. A vezérőrnagy szintén egy első csoportról beszélt, amely elhagyja a térséget jelezve, hogy tárgyalások zajlanak további emberek elszállításáról. Jevtusenko a nap folymán szót ejtett arról is, hogy a központhoz iszlamista fegyveres csoportok egyes képviselőitől olyan bejelentések érkeztek, miszerint készek megvitatni azt, hogy miként tudnának elhatárolódni a Nuszra Fronttól.

A Reuters brit hírügynökség szerint egyelőre nem világos, hogy a történtek tükrében megindul-e majd más fegyveres csoportok vagy civilek szélesebb körű evakuálása is az ostromlott térségből. Idleb jelentős részét a Hajat Tahrir Al-Sham (HTS) nevű terrorzervezet uralja. A HTS élén a korábban a Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ágaként ismert Dzsabhat Fatah Al-Sham terrorcsoport áll.

Orientalista.hu – Sinoda MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑