Cadmus fordítás Cadmus

Egy kenyai bíró elutasította a világ két legnagyobb menekülttáborának bezárását

Elutasította csütörtökön egy kenyai bíró az afrikai ország területén található, a világ legnagyobbjai közé tartozó két menekülttábor bezárását, ahogyan azt a kormány kérte korábban.

Erről számolt be a Reuters hírügynökség, amelynek sikerült hozzájutnia a bírósági rendelet másolatához.

Fred Matiang’i kenyai belügyminiszter két héttel ezelőtt jelezte: a kormány be akarja záratni a kelet-kenyai Dadaab és az észak-kenyai Kakuma menekülttáborait, és ennek megtervezésére kéthetes ultimátumot adott az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR), hozzátéve: nincs helye további tárgyalásoknak az ügyben. Az UNHCR akkor mindazonáltal jelezte: folytatja a párbeszédet a kenyai hatóságokkal.

A kormány tervezett lépését egy helyi politikus támadta meg jogi úton. A bírósági rendelet 30 napra akadályozza meg a táborok bezárását, az ügy tárgyalása a következő hónapban folytatódik.

A kenyai kormány azzal érvel, hogy egyes menekültek nemzetbiztonsági fenyegetést jelentenek, mivel kapcsolatba hozhatók az al-Shabaab nevű szomáliai dzsihadista szervezettel.

Kenya szerint az elmúlt években elkövetett három, több mint 250 halálos áldozatot követelő merényletet menekülttáborokban tervelték ki. A három merénylet a nairobi Westgate bevásárlóközpontban 2013-ban, a Mpeketoni városa ellen 2014-ben és a Garissai Egyetem ellen 2015-ben végrehajtott terrortámadás.

A dadaabi és kakumai menekülttáborokban élők több mint fele szomáliai, a többiek Etiópiából, Dél-Szudánból, Burundiból, Ugandából, Ruandából vagy Eritreából származnak.

A kenyai kormány többször is jelezte, hogy nem bírja el a két tábor fenntartásának terhét, amelyek a kilencvenes évek eleje, a szomáliai polgárháború kitörése óta üzemelnek. Szomáliában Mohamed Sziad Barre diktátor 1991-es elmozdítása óta szinte folyamatosan polgárháborús helyzet uralkodik, és nincs egységes, az ország egész területét uralni képes vezetés.

Az országban radikális iszlamista milíciák, hadurak és fegyveres bűnözői csoportok folytatnak harcot.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑