Cadmus fordítás Cadmus

Egy kopt kolostor díszítésén dolgozik a lengyel kőfaragó húsz éve

2019. 11. 03.

A művész a kilencvenes években egyiptomi útja során egy kopt pappal találkozott, aki felkérte őt, hogy alkosson kőszobrokat egy barlangtemplomban. A fiatal, tapasztalatlan lengyel férfi nem értett a kőfaragáshoz, mégis elvállalta a feladatot. Húszévnyi munkájának köszönhetően mára több mint hetven alkotása látható.

A fiatal Mario a kilencvenes évek elején járt először Egyiptomban egy oktatási misszió tagjaként. A Krakkóból származó keresztény önkéntes Kairóban egy pappal találkozott, aki azt kérte tőle, hogy egy közeli hegyoldalon található templom szikláira készítsen kőfaragásokat. A mesterséghez nem értő Mario elvállalta a megbízást, és pár nap alatt el is készítette első alkotását.

– Nem tudtam, hogy van érzékem a kőfaragáshoz, soha nem csináltam ehhez hasonlót korábban, és nem is tanultam ki a szakmát. Fiatal voltam, és közel akartam kerülni Istenhez – mesélte Mario a Russia Today riporterének.

Az újdonsült művészt magával ragadta a sziklás hegység tája, és úgy döntött, további alkotásokat készít. Az elmúlt évtizedekben Mario több mint hetven kőszobrot és sziklafaragást vésett a kolostor környezetében, így a Szent Simeon kolostorban is, amely a Kairóhoz közeli Mokattam hegy sziklái között épült egy barlangban.

Már egyiptominak érzi magát

A lengyel származású férfi – eredeti nevén Mariusz Dybich – immár huszonhárom éve a Nílus menti országban él. Kopt lányt vett feleségül, aki két lányt szült neki. A 2011-ben Egyiptomon is végigsöpört tüntetések és politikai feszültségek ellenére már nem tudja elképzelni az életét máshol.

– Én egyiptominak érzem magam annak ellenére, hogy nem kaptam meg az állampolgárságot, mivel törvények szerint külföldi férfi nem is jogosult rá. A szívem mélyén egyiptomi vagyok, nem szükséges ehhez bármilyen irat – mondja.

Mario a művészet nyelvén szeretné közvetíteni az emberek felé a Szentírást – ahogy az ókori egyiptomiak is hasonló módon, hieroglifákon keresztül írták meg történeteiket.

A teljes cikket ITT olvashatják el.

Vasárnap.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑