Cadmus fordítás Cadmus

Egy palesztin bíróság lopásért három év börtönre ítélte Abbász fő riválisát

2016. 12. 16.

Egy palesztin bíróság távollétében lopásért három év szabadságvesztésre ítélte Mohamed Dahlant, Mahmud Abbasz palesztin elnök Fatah pártbeli legfőbb riválisát – jelentette csütörtökön a Háárec című izraeli újság.

Az Egyesült Arab Emírségekben száműzetésben élő Dahlan korábban a Fatah párt egyik vezetője, a palesztin biztonsági erők parancsnoka és a palesztin parlament képviselője volt.

A bíróság 16 millió dollár (több mint 4,7 milliárd forint) ellopása miatt marasztalta el, és mellékbüntetésként 16 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte. A bíróság határozata szerint mindaddig nem fellebbezheti meg a döntést, amíg nem adja fel magát a palesztin hatóságoknál.

Vasárnap Abbasz elnök megszüntette Dahlan és további négy képviselő mentelmi jogát, s ezzel a Háárecnek nyilatkozó palesztin bennfentesek szerint lehetővé tette több, Dahlannal szövetséges, fegyverkereskedelemmel, csalással és rágalmazással vádolt politikus elfogását és kihallgatását.

Dahlan 2011-ben hagyta el a Palesztin Hatóságot, mert összekülönbözött Abbasszal. Azóta az Egyesült Arab Emírségekben él, de kapcsolatban maradt a Fatah párton belüli híveivel, és kiváló viszonyt ápol a környező arab államok vezetőivel.

A héten nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint a palesztinok mintegy kétharmada, 64 százaléka szeretné, hogy a 83 éves Mahmud Abbasz visszavonuljon a közélettől. A Hamasz radikális palesztin szervezet irányítása alatt álló Gázai övezetben élők 72, a Ciszjordániában élők 59 százaléka vélekedett így.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑