Cadmus fordítás Cadmus

Egy szaúdi bíróság 20 év börtönbüntetésre ítélt egy aktivistát véleménynyilvánítás miatt

Húsz év börtönbüntetésre ítélt egy szaúdi bíróság egy emberjogi aktivistát, mert véleményt nyilvánított közéleti ügyekben a Twitteren – tudatta csütörtökön közleményében a libanoni székhelyű Öbölbeli Központ az Emberi Jogokért (GCHR) nevű civil szervezet.

A GCHR szerint az Abdulrahmán asz-Szadhan ellen ítéletet hirdető rijádi különleges büntetőbíróságot “2008-ban hozták létre terrorszervezetek tagjai ügyének tárgyalására”, de “valójában arra használják, hogy bebörtönözzenek aktivistákat és jogvédőket”. Az aktivistának 30 napja van a fellebbezésre.

Bár a GCHR nem részletezte a vádakat, jelezte, hogy ezek az aktivistának “a Twitteren folytatott békés tevékenységeihez köthetők, amelyek során kifejezte véleményét közéleti ügyeket illetően”.

“Asz-Szadhánt 2018 március 12-én vették őrizetbe a szaúdi Vörös Félhold segélyszervezet rijádi irodájában, ahol humanitárius munkatársként dolgozott, de csak két évvel később állították bíróság elé” – mutatott rá közleményében a GCHR.

A szervezet felhívta a figyelmet arra is: az ítélet azután született, hogy az amerikai külügyminisztérium március végi jelentésében arról számolt be, hogy megítélése szerint romlott az emberi jogok helyzete Szaúd-Arábiában.
Az ítéletet számos emberjogi aktivista és Szadhán testvére is bírálta.

Utóbbi azzal vádolta a szaúdi vezetést: “a terrorizmus elleni harc mögé bújik, hogy igazolja a nők üldöztetését és a véleménynyilvánítás szabadságának elfojtását”.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑