Egy szíriai bíróság megtiltotta a kiutazást Assad befolyásos unokafivérének

Egy szíriai bíróság ideiglenesen megtiltotta Bashar Al-Assad államfő gazdag unokafivérének, Rami Makhloufnak, hogy elhagyja az országot.

Hírügynökségek által csütörtök este ismertetett döntés szerint Mahklouf addig nem mehet külföldre, amíg nem rendeződött az ügye, és nem fizette ki az illetékes hatóságoknak cégének tartozását.

A damaszkuszi kormányzat kedden utasította az illetékes szerveket Rami Makhlouf és családja vagyonának lefoglalására. Az óvintézkedésként foganatosított lefoglalás a szíriai távközlési hatóság felé fennálló tartozás biztosítékaként szolgál.

Rami Makhlouf, aki egykor Assad belső köréhez tartozott, a legnagyobb szíriai mobiltelefon-társaság, a Syriatel társtulajdonosa. Az utóbbi időben azonban összetűzésbe került a hatóságokkal cége tartozásai miatt.
A damaszkuszi vezetés szerint a Syriatel 134 milliárd szíriai fonttal (25 milliárd forint) tartozik az államnak. Mahlúf ezt tagadja.

A dúsgazdag üzletember anyai ágon unokatestvére Assadnak és kulcsfontosságú szerepet játszott az elnök hadikiadásainak fedezésében a 2011 óta tartó háborúban.

Makhlouf egyaránt szerepel az Európai Unió és az Egyesült Államok szankciós listáján. Vállalatbirodalma a távközlésen túl kiterjed az építő- és az olajiparra is.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑