Cadmus fordítás Cadmus

Egy washingtoni bíróság kártérítésre ítélte Teheránt egy amerikai újságíró bebörtönzése miatt

2019. 11. 23.

Egy washingtoni szövetségi bíróság pénteken 180 millió dolláros kártérítésre ítélte Teheránt Jason Rezaian amerikai újságíró bebörtönzése miatt.

Az iráni gyökerű, de Kaliforniában született Jason Rezaiant, a The Washington Post című lap újságíróját 2014 nyarán tartóztatták le feleségével együtt Teheránban. Kémkedéssel gyanúsították, a feleségét két hónap múltán szabadon bocsátották, de őt 2015-ben zárt ajtók mögötti tárgyalás után kémkedés és az iráni rendszer elleni propaganda vádjával börtönre ítélték.

A büntetés időtartamát Teheránban nem hozták nyilvánosságra, Rezaiant azonban 2016 januárjában fogolycsere eredményeként szabadon bocsátották. Ő és három másik amerikai állampolgár hagyhatta el az iráni börtönt, cserébe Washington szabadon bocsátott hét iráni állampolgárt, akit az Egyesült Államokban fogtak perbe.

Döntése meghozatalakor a washingtoni szövetségi bíróság bírája, Richard Leon emlékeztetett rá, hogy Rezaiant akkor tartóztatták le, amikor Irán beleegyezett, hogy újraindítsák az atomprogramjáról folytatott – végül 2015 nyarán eredményesen zárult – nemzetközi tárgyalásokat.

„Irán azért tartóztatta le és tartotta fogva Jasont, hogy ezzel is nyomást gyakorolhasson az Egyesült Államokra” – fogalmazott indoklásában Leon bíró. Hozzáfűzte, hogy „szégyenletes dolog börtönbe vetni és megkínozni egy embert” csak azért, hogy ezzel egy tárgyaláson nyomást gyakorolhassanak.

„Ez büntetést érdemel” – szögezte le a bíró.

A kártérítéssel kapcsolatos döntést elemzők jelképesnek tartják, hiszen kevéssé valószínű, hogy Teherán kifizeti az összeget az újságírónak.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑