2020. 01. 22.

Egyelőre nem indít vizsgálatot Izrael ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság

Decemberben nagy visszhangot váltott ki Fatou Bensoudának, a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészének egyik bejelentése, miszerint arra kérte az szervezetet, hogy vizsgálja meg joghatóságát azokban az ügyekben, amik Izraelt érintik.

Bensouda konkrétan háborús bűncselekmények elkövetése miatt kezdeményezett volna vizsgálatot Izraellel szemben.

Később a héber nyelvű Maarivnak adott nyilatkozatában cáfolta, hogy elfogult lenne a palesztinok felé, ám kezdeményezését nem vonta vissza, és azokat a nyilatkozatait sem, amikkel a nemzetközi jogokat is sértő illegális zsidó telepeseket minősített.

Az ügy folytatásaként kedden a Nemzetközi Büntetőbíróság döntést hozott az ügyben, miszerint elvetik az ügyésznő kérését, mivel azt túl hosszú formában, a megengedettnél nagyobb oldalszámban fogalmazta meg.

A hágai szervezet közlése szerint Bensouda újra beadhatja kérvényét, amennyiben a formai követelményekhez igazítja azt. Egy új indítvány elbírálására a bíróknak 120 nap áll rendelkezésére.

Izrael szerint a szervezetnek nincs is hatásköre az ország felett, mivel nem tagja a Büntetőbíróságnak . Tel-Aviv ismét elővette az  antiszemita kártyát amivel Bensoudát vádolja.

Bensouda azzal érvelt, nem szükséges számára felhatalmazás az Izrael-ellenes vizsgálat elindításához, mert azt maga a Palesztin Hatóság kezdeményezte.

Az Egyesült Államok és Ausztrália mellett Magyarország volt a harmadik ország, ami kifejezte tiltakozását a Nemzetközi Büntetőbíróság , Izrael háborús bűnökre vonatkozó  eljárásával kapcsolatban. Megjegyzendő Washington sem ratifikálta a nemzetközi szervezet szerződését.

Neokohn.hu nyomán

 

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑