2018. 02. 25.

Egyhangúlag elfogadta a tűzszünetet követelő határozatát az ENSZ BTAz ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton egyhangúlag fogadott el határozatot, amelyben 30 napos tűzszünet haladéktalan kihirdetését követeli Szíriában, hogy a segélyszállítmányok eljuthassanak az ostromlott Kelet-Ghoutába.

A BT a Svédország és Kuvait által több mint két hete benyújtott tervezetet azután fogadta el többszöri halasztás és az utolsó percekben történt módosítások után, hogy harci gépek hét napon át támadták az iszlamisták kezén lévő területet.

A határozat felszólít „minden felet, hogy haladéktalanul szüntesse be legalább harminc napra az ellenségeskedést Szíriában tartós humanitárius szünet céljából”.

„Ez nem egy szíriai békeszerződés, a szöveg kizárólag humanitárius jellegű” – mondta Olof Skoog svéd ENSZ-nagykövet.

A határozat célja, hogy „lehetővé tegye a rendszeres humanitárius segélyek és szolgáltatások nyújtását, és evakuálhassák a legsúlyosabb betegeket és sebesülteket”.

Az ENSZ javaslatát az iszlamisták megtagadták, és nem járulnak hozzá, hogy a civil lakosságot evakuálják a háborús övezetből. Aleppohoz hasonlóan a kelet-ghoutai térségben és élő pajzsként használják a nyugat által támogatott iszlamisták a nőket és gyerekeket a szír hadsereggel szemben.

A tárgyalás során a nyugati országok elutasították azt az orosz követelést, hogy Damaszkusz engedélyezzen minden humanitárius konvojt.

A tűzszünet nem vonatkozik az Iszlám Állam (IÁ) és az al-Kaida dzsihadistái elleni harcokra. Moszkva kérésére ide soroltak „más, az IÁ-val és az al-Kaidával szövetséges személyeket, csoportokat, szervezeteket”, valamint az Biztonsági Tanács által megnevezett más terrorcsoportokat.

Aa damaszkuszi vezetés terrorcsoportoknak tekinti a nyugati országok által támogatott iszlamistákat is.

Oroszország kérésére, amely garanciákat követelt, a Biztonsági Tanács a tervek szerint két hét múlva ismét összeül, hogy lássa, betartják-e a tűzszünetet.

A határozat emellett felszólítja az iszlamistákat, hogy hadjanak fel Fua és Kefraja lakott területei ostromával. A két település Idleb tartományban található és több mint három éve van teljesen elzárva a világtól.

Szombaton folytatódtak az iszlamisták rakétatámadásai a főváros ellen. Egy nap alatt több mint 120 rakétagártánot lőttek a civil lakosságra. Damaszkuszban több mint 20 ember vesztette el életét és több mint 100 civil sebesült meg.

Szíriában több mint 13,1 millió polgári személy szorul jelenleg humanitárius segélyre, közülük 6,14 millióan belső menekültek. Az iszlamisták által hát éve támadott Damaszkuszban közel egymillió menekült és három millió helyi lakos él.

Orientalista.hu – Zenobia MTI nyomán

, , , , , , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com