2019. 01. 30.

Egyiptom három napra megnyitotta a gázai határátkelőt

Egyiptom három napra megnyitotta a rafahi határátkelőt, amely a palesztin gázai enklávé egyetlen átkelőhelye a külvilág felé, amióta Izrael irányában 11 éve szünetel az átjárás – jelentette a Gázát ellenőrzése alatt tartó, radikális Hamász szervezet belügyminisztériuma.

A határátkelőhely eszerint csütörtök délutánig mindkét irányban nyitva marad. Korábban, január 6-tól az egyiptomi hatóságok csak azok számára engedélyezték az átkelést, akik Egyiptomból Gázába tértek haza.

A Hamász az idén január 7-én vette át az ellenőrzést a határátkelő felett, miután az azt addig ellenőrző Palesztin Hatóság (PH) bejelentette, hogy kivonja alkalmazottait e területről. A PH bejelentése szerint a döntést azért hozták, mert a Hamász több határellenőrző tisztviselőjüket letartóztatta.

A Palesztin Hatóságot vezető és Ciszjordániát kormányzó Fatah mozgalom 2017-ben politikai megbékélésről szóló megállapodást kötött a Hamásszal, ennek keretében egyeztek meg a Gázai övezet irányításáról is. Ekkor a Hamász átadta az Izraelbe és Egyiptomba vezető gázai átkelőhelyek ellenőrzését a Palesztin Hatóságnak.

A Fatah és a Hamász a 2006-os parlamenti választások óta néznek egymással farkasszemet, amikor a voksok nagy részét az utóbbi szerezte meg. Egyiptom és Izrael azóta – biztonsági okokra hivatkozva – blokád alatt tartja a mintegy 2 millió lakosú Gázát, ahol az emberek életkörülményei nagyon rosszak.

MTI

, , , , ,
Back to Top ↑