Cadmus fordítás Cadmus

Egyiptom katonai beavatkozását sürgette a kelet-líbiai vezetés, ha támadás érné Szirt városát

2020. 06. 24.

 Egyiptom katonai beavatkozását sürgette a kelet-líbiai parlament házelnöke szerdán, ha a török támogatást élvező nyugat-líbiai erők megtámadnák Szirt városát – közölte a MENA egyiptomi állami hírügynökség.

“A líbiai nép hivatalosan Egyiptom katonai erővel történő beavatkozását kéri, ha ezt a líbiai és az egyiptomi nemzetbiztonság megkövetelné” – idézte Agila Száleh Íszát az egyiptomi hírügynökség.

A Tobrukban székelő képviselőház elnöke felidézte, hogy Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök szombaton legitimnek minősített egy lehetséges katonai beavatkozást Líbiában, ha “a terroristák és fegyveres milíciák átlépik a vörös vonalat”, vagyis megtámadják a Halífa Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg ellenőrzése alatt álló Szirt városát és az al-Dzsufra körzetet. Haftar a tobruki vezetés szövetségese.

A Tripoli székhelyű nemzeti egységkormány hadüzenetnek minősítette Szíszi kijelentéseit, míg a keleti országrész vezetése üdvözölte a kilátásba helyezett egyiptomi támogatást. A nemzetközi közösség az egyiptomi elnök nyilatkozatát követően ismét tűzszünetre szólította fel a feleket egy kiterjed konfliktustól tartva. Az Arab Liga külügyminiszterei szintén a konfliktus békés megoldását sürgették.

Luigi Di Maio olasz külügyminiszter szerdán találkozott Szarrádzzsal Tripoliban. A líbiai kormányfő hivatala szerint a két politikus elutasította “a káros külföldi beavatkozásokat” és megvitatták a líbiai fegyverembargó ellenőrzésére létrehozott Irini nevű uniós tengeri műveletet is.

A líbiai konfliktusban Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök kormányának Törökország nyújt katonai segítséget a rivális Halífa Haftar tábornok csapataival szemben, amelyek Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezik.

Az ország déli és keleti felét uraló hadúr Tripoli ellen indított offenzívája azonban összeomlott az idén nem utolsó sorban az egységkormánnyal szövetséges milíciáknak nyújtott török katonai támogatás következtében. A tripoli vezetés a sikereken felbuzdulva a 2011-ben megbuktatott és meggyilkolt Moammer Kadhafi diktátor szülővárosának, Szirtnek az elfoglalásával fenyegetett.

A kulcsfontosságú város birtoklásával az egységkormány megszerezhetné az ellenőrzést a Haftár csapatai által elfoglalt olajmezők és terminálok felett.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑