Cadmus fordítás Cadmus

Egyiptom megfelelő berendezesések beszerzését ígéri a balesetek megakadályozására a Szuezi-csatornában

2021. 03. 30.

Egyiptom megfelelő berendezéseket szerez be, hogy megakadályozza a Szuezi-csatornában történt incidens megismétlődését – ígérte keddi iszmáilíjai látogatásán az egyiptomi elnök.

Abdel-Fattah esz-Szíszi egy nappal azután beszélt erről, hogy kiszabadították a megfeneklett Ever Given óriás konténerszállító hajót, amely csaknem egy hétig állta el a forgalmas vízi utat.
“Beszerzünk a csatornához szükséges minden berendezést, hogy elkerüljük a hasonló incidenseket” – mondta Szíszi a Szuezi-csatorna Hatóság (SCA) székhelyén.

“A válság megmutatta, mennyire fontos a csatorna a világ számára” – tette hozzá az egyiptomi elnök, “sikernek” nevezve az óriáshajó kiszabadítását.

Hét nap után a csatornában hétvégén végzett kotrási és ásási munkáknak köszönhetően a Szuezi-csatorna Hatóság mentésben részt vevő munkásainak és a holland Smit Salvage nevű cég mentőcsapatának vontató- és kotróhajókkal sikerült hétfő estére kiszabadítania a hajót.

Hétfő este hat órakor az egyiptomi állami Nile TV (Nílus Televízió) szerint a baleset miatt veszteglő több mint 400 hajó közül az elsőknek sikerült átkelniük a csatornán. Kedden már több, az Ever Givenéhez hasonló méretű – 400 méter hosszú, több mint 200 ezer tonnás – jármű is hajózott a csatornában.
Továbbra is több tucatnyi hajó várakozik a Földközi-tengert a Vörös-tengerrel összekötő, 190 kilométer hosszú, a világkereskedelmi forgalom mintegy 10 százalékát bonyolító csatorna két bejáratánál.

A hatóságok szerint az óriási “dugó” felszámolása 3-4 napot vesz igénybe.

Oszama Rabi, az SCA elnöke hétfő délután bejelentette a forgalom újraindulását, véget vetve a nemzetközi kereskedelmi tengerhajózással kapcsolatos aggodalmaknak.

Először a heves szelet és egy homokvihart okoltak a teherhajó megfenekléséért, Oszama Rabi később nem zárt ki esetleges “emberi vagy műszaki hibákat” sem.

Minden egyes nap, amikor vesztegeltek a hajók, 6-10 milliárd dolláros volt a kár az Allianz biztosító szerint.
A megrekedt, illetve más úton szállításra került áruk értéke becslések szerint 3 és több mint 9 milliárd dollár között mozog.

Az SCA szerint Egyiptom naponta 12-15 millió dolláros kárt szenvedett a csatorna zárva tartása miatt, amelyen 2020-ban közel 19 ezer hajó haladt át.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑