Cadmus fordítás Cadmus

Egyiptom megnyitja a légterét a katari és a Katarból érkező járatok előtt

2021. 01. 12.

Egyiptom megnyitja a légterét a katari és a Katarból érkező repülőjáratok előtt – jelentette kedden az egyiptomi állami média.

A döntés egy héttel azt követően született, hogy az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) országai és Egyiptom megállapodást írtak alá a Katarral kibontakozott viszály rendezéséről.

A szaúd-arábiai Al-Ulában aláírt megállapodás Kuvait és az Egyesült Államok közvetítésével jött létre, és célja, hogy véget vessen a 2017-ben kirobbant konfliktusnak, amikor Szaúd-Arábia és szövetségesei a belügyeikbe való beavatkozással vádolták meg Dohát, és megszakították diplomáciai, kereskedelmi és egyéb kapcsolataikat vele, arra hivatkozva, hogy az emírség iszlamista csoportokat támogat. Rijád a Katarral közös szárazföldi határát is lezárta, amely Katar egyetlen szárazföldi határa.

Doha visszautasította a vádakat, és azt állította, hogy az embargó célja szuverenitásának korlátozása. Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek a múlt héten, Bahrein pedig hétfőn nyitotta meg Katarral közös határait.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑