Cadmus fordítás Cadmus

Egyiptom munkagépeket és szakértőket küldött a Gázai övezetbe

2021. 06. 04.

Egyiptom munkagépeket és szakértőket küldött a Gázai övezetbe pénteken, hogy előkészítsék a terepet az újjáépítéshez, miután Izrael a tizenegy napos háború során súlyos csapást mért a palesztin enklávéra – derült ki egy hivatalos közleményből.

A járművek és a szakértők a rafahi határátkelőnél léptek be az övezet területére.
A hatóságok által közzétett felvételeken több tucat, egyiptomi zászlóval ellátott daru, kotrórakodó és kamion sorakozott a határon. Az lesz a feladatuk, hogy eltakarítsák a megrongálódott épületek romjait, és előkészítsék a terepet az újjáépítéshez.

Május 20-án Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi elnök 500 millió dollárt ígért a Gázai övezet rekonstrukciójára. A mintegy kétmillió lakosú enklávé csaknem tizenöt éve izraeli blokád alatt áll.
Az egyiptomi elnök egyúttal megnyitotta a rafahi határátkelőt, amely az övezet egyetlen, nem Izrael felügyelete alatt álló kapuja a világra. A határátkelőn humanitárius segítség érkezik az enklávéba, illetve lehetővé válik, hogy a háború sebesültjeit egyiptomi kórházakban lássák el.

Egyiptom 1979-ben kötött békét Izraellel. Azóta hagyományos közvetítőnek számít a palesztin-izraeli konfliktusban. A Gázai övezetet vezető Hamász és Izrael közötti tizenegy napos háborút lezáró május 21-i tűzszünetet is Kairó segítségével ütötték nyélbe.

Az összecsapásokban 254 palesztin és 12 izraeli vesztette életét a helyi hatóságok szerint, köztük több tucat gyermek. A gázai lakásügyi minisztérium szerint a háborúban 1500 lakóegység semmisült meg, további 1500 helyrehozhatatlanul megrongálódott, és mintegy 17 ezer otthonban részleges károk keletkeztek. A minisztérium egyik illetékese szerint az újjáépítés költsége legalább 150 millió dollár.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑