Cadmus fordítás Cadmus

Egyiptom támogatásáról biztosította Líbia új miniszterelnökét

2021. 02. 19.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök csütörtökön támogatásáról biztosította Abdulhamíd Mohamed Dbeibehet, Líbia nemrég megválasztott ideiglenes miniszterelnökét a konfliktus dúlta ország stabilitásának megőrzésében – közölte az egyiptomi államfői hivatal.

Szíszi Kairóban fogadta Dbeibehet. Egyiptom üdvözölte, hogy február elején a rivális líbiai erők küldötteinek sikerült megválasztaniuk Líbia átmeneti vezetését Svájcban az ENSZ égisze alatt tartott megbeszéléseken. A kairói vezetés jelezte, hogy újra kívánja nyitni nagykövetségét Tripoliban.

Egyiptom mindeddig a kelet-líbiai területeket ellenőrzése alatt tartó, Halífa Haftar tábornokot és az általa vezetett Líbiai Nemzeti Hadsereget támogatta, ugyanis a hadúrban látta a legjobb megoldást Líbiával közös határa biztosítására.

Szíszi megerősítette, hogy országa kész “minden szakértelmét és tapasztalatát rendelkezésre bocsátani ahhoz, hogy Líbia visszazökkenjen a rendes kerékvágásba”. Hozzátette, hogy támogatást kívánnak nyújtani az ország újjáépítéséhez, fejlesztéséhez és stabilitásához is.

Egyiptomi hírszerzési források és nyugati diplomaták értékelése szerint Szíszi közeledése Tripolihoz az eddigi politika felülvizsgálatát jelzi Haftar tavaszi, Tripoli ellen indított offenzívájának csődje után.

A találkozót követően Dbeibeh a Twitteren azt írta, hogy “örömmel néz elébe a két testvéri ország közötti stratégiai kapcsolat kiépítésének”.

Egyiptom 2014-ben zárta be nagykövetségét Tripoliban. Abban az évben számos diplomáciai képviselet bezárt a líbiai fővárosban a konfliktus újbóli fellángolása miatt.

Egyiptom regionális riválisa, a nyugat-líbiai erőket támogató Törökország, 2017-ben nyitotta újra nagykövetségét Tripoliban. Dbeibeh a múlt héten járt Törökországban.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑