Egyiptomban megbukott a vallási alapokon nyugvó államra való törekvés

Egyiptomban az emberi jogok helyzetét a helyi zavargások és a terrorizmus elleni harc összefüggésében kell vizsgálni – mondta hétfőn Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök újságíróknak, az arab országba látogató Emmanuel Macron francia államfő szavaira válaszul, aki a kérdésben bírálta Kairót.

Szíszi Macronnak arra a vádjára, miszerint a bloggerek, újságírók és aktivisták bebörtönzése komolyan árthat Egyiptom jó hírének, Szíszi azt felelte,
Egyiptomot nem a bloggerek viszik előre, hanem állampolgárainak munkája, erőfeszítése és kitartása.

„Ne felejtsük el, hogy egy problémás térségről beszélünk. – szögezte le Szíszi.

– Az a terv pedig, hogy Egyiptomból vallási alapokon nyugvó államot csináljanak, megbukott” – tette hozzá az előző elnökre, az iszlamista Mohamed Murszira utalva. Az ország első demokratikusan választott elnökét, az azóta betiltott Muszlim Testvériség jelöltjét a hadsereg egy évvel a beiktatása után, 2013-ban buktatta meg, az akkori hadseregparancsnok, Szíszi pedig 2014-ben került hatalomra.

Emmanuel Macron vasárnap közölte: úgy gondolja, hogy az egyiptomi értelmiség és civil szervezetek szigorúbbnak tartják a jelenlegi intézkedéseket Egyiptomban, mint a 2011-es demokráciamozgalom, az arab tavasz idején megbuktatott Hoszni Mubarak elnöksége idején . Úgy fogalmazott: nem érti, hogyan lehet biztonsági okokra hivatkozva az elfogadhatónál és az indokoltnál jobban szigorítani az intézkedéseket egy olyan országban, amely az arab tavasz (az elnyomó rezsimek elleni térségbeli tüntetéssorozat) szívében volt, és kifejezte vágyát a szabadság iránt. Ez kezd ártalmas lenni Egyiptom számára – tette hozzá.

Az egyiptomi államfő az amerikai CBS televíziós csatornának egy nemrég adott interjújában tagadta, hogy Egyiptomban vannak politikai foglyok. Egy jogvédő szervezet ezzel szemben azt állítja, hogy mintegy 60 ezer politikai foglyot tartanak fogva az észak-afrikai országban.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑