Cadmus fordítás Cadmus

Egyiptomban tárgyal a Hamász vezetője az Izraellel kötött tűzszünetről

 Kairóba érkezett kedden Iszmáil Haníje, a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin mozgalom vezetője, hogy az egyiptomi hatóságokkal egyeztessen annak a tárgyalássorozatnak a keretében, amelyet a palesztin frakciókkal folytatnak az Izraellel kötött tűzszüneti megállapodás megerősítése érdekében.

Haníje az egyiptomi kormány meghívására érkezett a palesztin frakciók találkozójára, amely a legkorábban a jövő héten veheti kezdetét – mondta a Reuters hírügynökségnek Házim Kászem Hamász-szóvivő. A Hamász vezetője ezenkívül a gázai újjáépítési tervekről is egyeztet egyiptomi tisztségviselőkkel – tette hozzá.

Egyiptom korábban közölte, hogy 500 millió dollárnak megfelelő összeget különít el a Gázai övezet újjáépítésére.
Az egyiptomi hatóságok reményeik szerint találkoznak a Hamász riválisának számító, Ciszjordániát irányító Fatah párt tisztségviselőivel, köztük vezetőjükkel, Mahmúd Abbász palesztin elnökkel – közölték egyiptomi források.

Egy palesztin forrás elmondta, hogy a tervek szerint a következő napokban Fatah-delegáció érkezik az egyiptomi fővárosba.

Egyiptom már korábban is megpróbálta elősegíteni az együttműködést a palesztin frakciók között. Egyiptom rendszersen közvetítő szerepet töltött be az Izrael és Hamász közötti tűzszüneti megállapodások létrejöttében, így volt ez legutóbb is, a két fél májusi konfliktusa során.

A Hamász és Izrael 11 napos háborút vívott egymással májusban. A konfliktusban 253-an – köztük több tucat nő és gyerek – vesztették életüket a Gázai övezetben, Izraelben pedig 13-an – köztük gyerekek – lelték halálukat.

A háború azután robbant ki, hogy Jeruzsálemben összecsaptak egymással palesztin hívők és az izraeli biztonsági erők az iszlám harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél. Az összecsapásokat elsődlegesen az váltotta ki, hogy ki akartak költöztetni négy palesztin családot a kelet-jeruzsálemi Sejk Dzsarráh kerületből zsidó telepesek javára.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑