Cadmus fordítás Cadmus

Egymilliárd dolláros kártérítés fejében szabadlábon az egyik szaúdi herceg

2017. 11. 29.

Szabadlábra helyezték a szaúd-arábiai hatóságok a trón egykori várományosának számító Miteb bin Abdullah herceget. Sikerült ugyanis vele megállapodniuk az általa korrupt üzletek révén okozott károk „elfogadható rendezésről”, több mint egymilliárd dollár (mintegy 270 milliárd forint) visszafizetéséről – közölte szerdán egy szaúdi tisztségviselő.

A néhai Abdalláh bin Abdel-Azíz király 65 éves fia, a szaúdi nemzeti gárdáért felelős volt miniszter egyike annak a mintegy kétszáz embernek – köztük a királyi családhoz tartozó tizenegy hercegnek, négy hivatalban lévő és harminc volt miniszternek –, akit november elején vettek őrizetbe egy frissen létrehozott korrupcióellenes bizottság utasítására.

Az ellenük indított vizsgálatok megfigyelők szerint nem utolsó sorban Mohamed bin Szalmán trónörökös hatalmának megerősítését szolgálják. Egy másik szaúdi tisztségviselő szerint Miteb herceget adócsalással, fiktív személyek foglalkoztatásával és saját cégeinek jutatott szerződésekkel vádolták, köztük egy olyan üzlet ügyében, amelynek keretében adóvevő készülékeket és katonai golyóálló mellényeket szereztek be tízmilliárd dolláros értékben.

A szaúdi hatóságok a többi – egyebek között pénzmosással, közpénzek elsikkasztásával és egyéb kétes üzleti tevékenységekkel gyanúsított – fogvatartottal is megállapodásokat dolgoznak ki, felszólítva őket, hogy szabadon engedésük fejében fizessenek vissza az államkasszába jelentős összegeket vagy értékpapírokat.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑