2019. 04. 16.

Egyre aggasztóbb a líbiai helyzet

Politikusok és titkosszolgálati források is arra figyelmeztetnek, hogy a hónap elején kirobbant polgárháború miatt tömegével indulhatnak el a menekültek az európai partok felé. A nemzetközi közösség által elismert líbiai miniszterelnök egy interjúban nyolcszázezer emberről beszél, akik között bűnözők és az Iszlám Állam terroristái is lehetnek – hangzott el az M1 Híradójában.

Nem csillapodnak a harcok a líbiai főváros körül, Tripoli déli külvárosai a hétvégén fegyverektől voltak hangosak. Az ENSZ által elismert kormányhoz hű erők és az ország keleti felét ellenőrző Líbiai Nemzeti Hadsereg 11 napja tartó összecsapásaiban eddig több mint százhúsz ember halt meg. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint több százra tehető a sebesültek száma is.

Az összecsapások már a lakott területeket, a civileket sem kímélik.

A harcok miatt több mint tízezer ember hagyta el otthonát. Sokan közülük a szomszédos Tunéziába tartanak. A polgárháborús helyzet azonban azzal a veszéllyel is fenyeget, hogy ismét tömegesen indulnak Európába az illegális bevándorlók.

Szigorították a kikötők és repterek őrzését

A líbiai parti őrség hosszú ideig eredményesen vette fel a harcot az embercsempészekkel. Lapértesülések szerint azonban az olasz hírszerzés a hétvégén arról tájékoztatta a római kormányt, hogy a harcok miatt rövidesen hatezer migráns próbálhat meg Olaszországba jutni. A hír kapcsán az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini bejelentette, hogy szigorította a kikötők és repterek őrzését a migránscsoportok előtt. Szerinte mindenkit befogadnak, aki jogosult belépni, ám az ország már régen meghaladta a lehetőségeit.

Csakhogy könnyen lehet, hogy az olasz titkosszolgálatok jelentősen alábecsülték az illegális bevándorlók számát. A líbiai kormányfő a Corriere della Sera című olasz lapnak hétfőn azt mondta, hogy a konfliktus miatt hamarosan 800 ezer migráns indulhat Olaszország felé.

Fájez esz-Szárrádzs szerint a tömeggel bűnözők és az Iszlám Állammal kapcsolatban álló dzsihadisták is megkísérelnek Európába jutni.

Az illegális bevándorlás helyzete azonban már a líbiai konfliktus nélkül is meglehetősen feszült. A német hatóságok februárban jelentették be, hogy nem csökken a földközi-tengeri migrációs nyomás.

Egyre több pénzt kérnek az embercsempészek

Ezt az is jól mutatja, hogy a megnövekedett kereslet miatt egyre több pénzt kérnek egy migráns áthajózásáért az embercsempészek, már több mint 3000 eurót. Aki ezt az összeget nem tudja kifizetni, az Algérián és Marokkón keresztül próbál Spanyolországba jutni. Emellett egyre több illegális bevándorló akar Görögországon keresztül nyugatra indulni.

Nem véletlen, hogy a múlt héten több ország is úgy döntött, további hat hónappal meghosszabbítja a 2015 őszén elrendelt ideiglenes határellenőrzést. Németország pénteken tájékoztatta erről az Európai Bizottságot. Hasonló lépéseket jelentett be Dánia és Ausztria is. Mindhárom állam az illegális migrációval indokolta az intézkedéseket.

Hirado.hu, M1

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑