Cadmus fordítás Cadmus

Egyre emelkedik a súlyosan alultáplált gyerekek száma Szíriában

2021. 06. 17.

 Az elharapódzó élelmiszerárak és tíz év háború következményeként emelkedik a súlyosan alultáplált és éhező gyerekek száma Szíriában – hívta fel a figyelmet az International Rescue Committee (IRC) nevű globális segélyszervezet szerdán.

A Save the Children (Mentsük meg a Gyerekeket) nevű nemzetközi segélyszervezet szintén arra figyelmeztetett, hogy rendkívüli módon növekedett az éhező gyermekek száma a közel-keleti országban.

A részben szíriai iszlamisták által uralt Idleb tartományban található Ibn Szina városának kórháza például májusban több mint 370 pácienst vett fel alultápláltsági esteket kezelő osztályára, míg tavaly az ötezret is meghaladta a számuk.

Az ENSZ Élelmezési Világalapja (WFP) szerint a nagyjából húszmillió lakosú országban 12,4 millió embernek nem biztosított az élelmiszerellátása. 2020 elején még 7,9 millió volt a számuk.

A világszervezet adatai szerint Szíriában több mint félmillió – öt évesnél fiatalabb – gyerek krónikusan, és 90 ezer súlyosan alultáplált.

A helyi fizetőeszköz, a szíriai font jelentősen vesztett értékéből, márciusban a dollárhoz képest mélypontra zuhant. A szíriai gazdaság a polgárháború és a nyugati szankciók következtében összeomlott.

Az erősen növekvő élelmiszerárak miatt a szíriai családok gyakran kevesebb élelmiszerrel kénytelenek beérni, sok gyereknek munkát kell vállalnia.

A gyermekházasságok sem mennek ritkaságszámba, a szülők sok esetben így próbálják átadni a pénzügyi felelősséget lányukért a vőlegény családjának, illetve a hozomány reményében.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑