Cadmus fordítás Cadmus

Egyre feszültebb a helyzet Spanyolország és Marokkó között

2021. 06. 01.

Megbízhatósági próbát” jelent a kétoldalú kapcsolatok szempontjából a Marokkóhoz tartozó Nyugat-Szahara függetlenségéért küzdő Polisario Front vezetőjének spanyolországi tartózkodása miatt kirobbant válság – hangsúlyozta a marokkói külügyminisztérium hétfőn.

A közlemény szerint a “krízis nem egy emberről szól, hanem mindenekelőtt a Marokkó és Spanyolország közötti bizalomról és kölcsönös tiszteletről”, ami a “kétoldalú partnerség próbáját” jelenti.

Komoly diplomáciai konfliktust okozott, hogy egy spanyolországi kórházban ápolják koronavírus-fertőzés miatt a Polisario Frontot vezető Brahim Ghalit. Rabat ezt “a jószomszédi viszony szellemiségével ellentétesnek” tartja, Madrid azonban humanitárius okokkal érvelt a rákbetegségben is szenvedő, már 71 éves szeparatista politikus ellátása mellett. Szakértők szerint az utóbbi hetekben tapasztalt tömeges ceutai határsértések a marokkói hatóságok közreműködésével, emiatt valósulhattak meg.

Spanyolországban emberiesség elleni bűncselekmények gyanúja miatt két eljárás is indult Ghalit ellen disszidens marokkóiak beadványai nyomán, s kedden fogják őt ezek ügyében meghallgatni videokapcsolaton keresztül.

A marokkói külügyi tárca tagadta a “zsarolás” bármilyen formáját, illetve leszögezte, hogy a válságot nem lehet megoldani pusztán egy meghallgatással. Kiemelték, a spanyol kormánynak először is “egyértelművé kell tennie választásait, döntéseit és álláspontjait”.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök eközben elfogadhatatlannak, valamint a nemzeti határok elleni támadásnak nevezte a marokkói hatóságok fellépését.

“Nem elfogadható, hogy egy kormány azt mondja, hogy megnyitjuk a határokat, hogy kevesebb mint 48 óra alatt tízezer migránst engedjünk be külpolitikai nézeteltérések miatt” – fogalmazott.

Május közepén körülbelül tízezer bevándorló jutott át illegálisan az észak-afrikai spanyol exklávé, Ceuta területére Marokkóból. Jelentős részüket már visszatoloncolták egy 1992-ben kötött kétoldalú megállapodás alapján.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑