Cadmus fordítás Cadmus

Egyre jobban terjed a koronavírus Afrikában

2020. 04. 02.

Meghalt az első, új típusú koronavírussal fertőzött ember Zambiában az ország egészségügyi miniszterének csütörtöki bejelentése szerint, 148 rab amnesztiában részesült Szomáliában, Eritreában és Togóban kijárási tilalom lépett életbe.

Chitalu Chilufya zambiai egészségügyi miniszter újságíróknak azt mondta, az áldozat, akinek légzőszervi betegsége volt, olyanokkal került kapcsolatba, akik nemrég tértek vissza fertőzött területekről. Az országban a fertőzöttek száma 39. Edgar Lungu zambiai elnök szerdán azt mondta, több mint 400 orvossal és 3000 egyéb egészségügyi dolgozóval bővítenék az ellátórendszert.

Mohamed Farmajo szomáliai elnök csütörtökön 148 rabot részesített amnesztiában a járvány miatt.

Eritreában 3 hétig tartó kijárási tilalom lépett életbe. Az egészségügyi minisztérium részéről leszögezték: bár a rendelkezés súlyosan érinti az állampolgárok életét, a vírus jelentette veszély nem hagy más lehetőséget. Az országban csütörtökön 18 fertőzöttről tudnak, köztük egy 13 éves lányról, aki külföldről hazatérő édesanyjától kapta el a vírust.

Togóban csütörtöktől határozatlan időre éjszakai kijárási tilalom lépett életbe, nem sokkal az után, hogy Faure Gnassingbe togói elnök 3 hónapos egészségügyi vészhelyzetet hirdetett ki. Az országban 36 regisztrált fertőzött van, a betegségbe ketten belehaltak.

Több afrikai ország a modern technológiát is hadrendbe állítja a vírus elleni harcban: Dél-Afrika, ahonnan a kontinensen a legtöbb fertőzöttet regisztrálták, több mint 1300-at, a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatáson keresztül nyújt a koronavírussal kapcsolatos információkat állampolgárainak.

Nigériában az egészségügyi hatóságok a Facebookkal együttműködve a tüneteket mutató fertőzötteknek adnak orvosi tanácsokat. Az afrikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (ACDC) adatai szerint csütörtökön a kontinensen több mint 6213 regisztrált fertőzöttről tudnak.

Szerdáról csütörtökre virradóan ez a szám több mint 427-el nőtt. A betegségbe, amely immár 49 afrikai országban van jelen, 221-en haltak bele.

Egészségügyi tisztségviselők elképzelhetőnek tartják azt is, hogy néhány afrikai országban április végére több mint 10 000-re nő a fertőzöttek száma, s rámutatnak arra is, hogy nincsenek pontos adatok a lélegeztetőgépek, tesztek és egyéb orvosi eszközök számáról.
A kontinens országainak gazdaságára súlyos csapást mértek a járványveszély miatt bevezetett kijárási tilalmak.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑