Cadmus

Egyre jobban terjed a vírus az arab világban

Líbiában is regisztrálták szerdán az új típusú koronavírus első fertőzöttjét, Egyiptomban és Szíriában éjszakai kijárási tilalom veszi kezdetét, Pakisztánban a nemzetközi repülőjáratok után a belföldieket is leállítják, a Gázát ellenőrzése alatt tartó radikális Hamász pedig két hétre bezáratta az összes mecsetet a betegség megfékezése érdekében.

Ciszjordániában is van már fertőzött

Van már halálos áldozata a vírusnak Ciszjordániában is, a Palesztin Hatóság területén, ahol egy hatvanas éveiben járó, egy Jeruzsálemtől északra lévő faluban élő nő vesztette életét szerdán. A ciszjordániai palesztin területeken összesen hatvan koronavírus fertőzöttet tartanak nyilván, a Gázai övezetben pedig két, Pakisztánból visszatért és karanténben elhelyezett betegről tudnak.

Közben megérkezett Gázába az élelmiszert, elektromos eszközöket, ruhákat és üzemanyagot tartalmazó katari segélyszállítmány, a gázai egészségügyi minisztérium pedig újabb épületeket alakított át karanténná. A zsúfoltsággal és súlyos gazdasági nehézségekkel küzdő területen eddig két fertőzöttről tudnak.

A Tripoli székhelyű nemzetközileg elismert líbiai kormány bejelentése szerint az ország első regisztrált fertőzöttje egy 73 éves férfi, aki nemrég Tunéziában, előtte pedig Szaúd-Arábiában járt. Egészségügyi hatóságok aggodalmukat fejezték ki a járvány terjedése miatt, tekintettel arra, hogy a polgárháború sújtotta országban kedden is összecsapásokat jelentettek a főváros külső részeiről.

Musztafa Madbúli egyiptomi miniszterelnök bejelentette, hogy szerdától éjszakai kijárási tilalom lép életbe, a repülőterek és az oktatási intézmények április 12-ig zárva maradnak. A kormány már korábban rendelkezett a népszerű turistalátványosságok lezárásáról, beleértve a múzeumokat is.

Szigorú büntetések Egyiptomban

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök súlyos retorziókat helyezett kilátásba a vírus elleni küzdelem jegyében hozott rendeletek megsértése esetén. Az országban 402 regisztrált fertőzött van, a járvány eddig 22 halálos áldozatot követelt, a halottak között van két magas rangú katonatiszt is.

Pakisztánban szerda éjféltől felfüggesztik a belföldi repülőjáratokat, miután a külföldi járatokat, valamint a vasúti közlekedést már korábban leállították ideiglenesen. Az országban jelenleg közel ezer fertőzöttről tudnak, 10 halálesetet és 19 gyógyulást jelentettek.

Szíriában szerdától éjszakai kijárási tilalom lép életbe. Noha az országban még csak egy fertőzöttről tudnak, azokon a térségeken, amelyeket a kormány tart ellenőrzése alatt, leállították a tömegközlekedést, s bezáratták az éttermeket is.

Kuvaitból 4 új fertőzöttet jelentettek szerdán, ezzel a számuk 195-re emelkedett.

Afganisztánban tájékoztattak a járvány második halálos áldozatáról is, egy 45 éves nőről, a járvány gócpontjának számító Herátból. Az afgán egészségügyi minisztérium adatai szerint 74 fertőzöttről tudnak, és megfertőződött a NATO afganisztáni kontingensének négy tagja is.

Törökországban Fuat Oktay alelnök hivatalos Twitter-fiókján azt írta, hogy lezárult azoknak a diákoknak a hazaszállítása, akik olyan országokban rekedtek, amelyekkel az utóbbi időben felfüggesztették a légiforgalmat. A diákokat 14 napra karanténba helyezték. Az országban szerdára virradóra 1872 fertőzöttet regisztráltak, a járványnak eddig 44 halottja van.

Szalmán bin Abdulaziz szaúd-arábiai király szerdán bejelentette három szaúd-arábiai város – Rijád, Mekka és Medina – teljes lezárását. A rendelkezés csütörtökön lép életbe.

Hirado.hu

Sharing is caring!

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑