Egyre több a fertőzött Közép-Ázsiában

A kaukázusi és közép-ázsiai volt szovjetköztársaságokban is terjed a koronavírus-járvány, Örményországban és Üzbegisztánban halálos áldozata is van a betegségnek.

Örményországban meghaladta a 300-at a koronavírus-fertőzöttek száma, Georgiában pedig a 80-at. Az egészségügyi tárca pénteki jelentése szerint Örményországban az elmúlt 24 órában 39-cel 329-re nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Tizennyolc ember meggyógyult, 311 embert továbbra is kezelnek, egy páciens belehalt a betegségbe.

Georgiában a Covid-19-fertőzöttek száma elérte a 81-et – derül ki a kormány portáljáról, amelyet a koronavírus terjedésének megelőzése céljából hozott létre. 13 ember meggyógyult, jelenleg több mint 4500-an vannak karanténban. A fertőzöttek száma csaknem megkétszereződött: a múlt pénteken még 43 koronavírus-fertőzöttről tudtak az ország hatóságai. A kaukázusi ország két kerületében, a marneuliban és a bolnisziban szigorú karantén van érvényben, tilos a be- és kijárás.

Fehéroroszországban 86-ról 94-re nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma az egészségügyi tárca pénteki közleménye szerint. A beszámolóból kiderül, 32 páciens már elhagyhatta vagy hamarosan elhagyhatja a kórházat, 62 beteg kezelése folyamatban van, és egyetlen páciens sincs mesterséges lélegeztetőgépen.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök pénteken közölte, hogy az országban a koronavírus-járvány ellenére megtartják a győzelmi napi – május 9-i – ünnepségeket – számolt be az SZB. Belarusz szegodnya nevű kiadvány. – Semmin sem változtattunk, megtartjuk az összes tervezett rendezvényt – hangsúlyozta egy pénteki eseményen Lukasenka. Elmondta egyúttal: az országban megtesznek minden szükséges lépést az új típusú koronavírus terjedésének megelőzése céljából, mindezt viszont különösebb felhajtás nélkül. – Foglalkozunk ezzel. De csak szépen, csendben – idézte őt a BelTA fehérorosz állami hírügynökség. Az elnök mindeközben ellenérzését fejezte ki a témát övező pszichózissal és pánikkal szemben.

Moldovában a hatóságok komoly intézkedéseket hoztak a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében, mivel számolnak azzal, hogy a következő két hétben a fertőzöttek száma elérheti akár a kétezret – jelentette ki pénteken Igor Dodon elnök az Elnök válaszol nevű adásban, a közösségi médiában. Dodon szerint a kórházi helyeket előkészítették, nincs probléma a gyógyszerek vagy a felszerelés terén.

A közép-ázsiai Üzbegisztánban már van egy halálos áldozata a Kínából kiindult járványnak. A fertőzés miatt fellépő szövődmények következtében egy 72 éves beteg vesztette életét Namanganban – közölte a TASZSZ orosz hírügynökséggel Furkat Szanajev üzbég egészségügyi szóvivő. Elmondása szerint összesen 83 ember fertőződött meg eddig a vírussal az országban. A helyi hatóságok lezárták Buhara városát a személyforgalom elől, tilos a be- és kijárás a járvány miatt.

A szomszédos Kirgizisztánban a fővárosi parancsnokság mellett működő válságtörzs úgy határozott, hogy lezárja Biskek központi részét fertőtlenítés céljából – közölte pénteken egy sajtótájékoztatón Almazbek Orozalijev belügyminiszter-helyettes, a válságtörzs vezetője. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtöki közlése szerint 120,9 millió dollárnak (mintegy 38,9 milliárd forintnak) megfelelő összeget különít el Kirgizisztán számára a koronavírussal folytatott harcra. A legutóbbi adatok szerint 44 koronavírus-fertőzéses esetet jegyeztek fel az országban.

Kazahsztánban a miniszterelnöki sajtószolgálat pénteken közölte: a hatóságok úgy döntöttek, hogy felfüggesztik az összes vállalkozás és szervezet tevékenységét a fővárosban, Nur-Szultanban és Almatiban március 30-tól április 5-ig a koronavírus terjedése miatt. Dauren Abajev kazah információs és közösségi fejlesztési miniszter később bejelentette: a Nur-Szultanban és Almatiban elrendelt rendkívüli állapotot és a karantént megsértőket pénzbírsággal sújthatják, vagy akár őrizetbe is vehetik 15 napra. Ajzsan Jeszmagambetova kazah országos tiszti főorvos határozata szerint – amelyet az egészségügyi tárca pénteken tett közzé – az országban korlátozzák a 65 évnél idősebbek mozgását, az élelmiszert és a gyógyszert azonban biztosítják számukra.

Eközben a Tengrinews helyi hírportál beszámolója szerint tudósok megkezdték az új koronavírus elleni vakcinák kidolgozását. A közép-ázsiai országban eddig 124 esetben erősítették meg a koronavírus-fertőzés tényét.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑