Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Egyre több kiszolgáltatott gyermek teszi kockára életét

2017. 01. 13.

Tavaly kétszer annyi kísérő nélküli kiskorú menedékkérő érkezett Olaszországba a Földközi-tengeren át, mint 2015-ben – közölte pénteken Genfben az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), míg a menekültügyi főbiztosság (UNHCR) a korábbi nyugat-balkáni útvonalon rekedt menedékkérők rendkívül hideg miatti veszélyeztetettségére figyelmeztetett.

2016-ban 25 800 kísérő nélkül érkező kiskorú menedékkérőt regisztráltak az olasz hatóságok. Több mint 90 százalékuk egyedül indult útnak, vagy út közben elszakadt szüleitől.
“Ezek a számok arra a riasztó fejleményre világítanak rá, hogy egyre több kiszolgáltatott gyermek teszi kockára életét, hogy Európába juthasson” – magyarázta Lucio Melandri, az UNICEF vészhelyzeti koordinátora.

A legtöbb kísérő nélküli kiskorú menedékkérő Eritreából, Egyiptomból, Gambiából és Nigériából érkezik. Többségükben 15 és 17 év közötti fiúkról van szó. A lányokat külön az a veszély is fenyegeti, hogy bűnözők prostitúcióra kényszerítik őket, hogy kifizessék az embercsempészeket. A kormányoknak többet kellene tenniük a gyermekmigráció okai ellen, s jobban kellene védeniük a kiskorú menedékkérőket – foglalt állást az UNICEF, kiemelve, hogy a törvénytelenül érkező menedékkérőket nem lenne szabad fogva tartani.

Nem visszafordítani, hanem segíteni kellene a migránsoknak

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) ezzel egy időben arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbi nyugat-balkáni útvonalon rekedt menedékkérők életveszélyben vannak a rendkívül hideg időben, amely már legalább 5 ember halálát okozta. Az UNHCR szerint a kormányoknak nem visszafordítania kellene a migránsokat a határnál, hanem segíteni kellene nekik.

“Itt emberéletek megmentéséről van szó, nem arról, hogy meg kell felelni bürokratikus megállapodásoknak” – húzta alá Sarah Crowe, az UNICEF szóvivője. Cécile Pouilly az UNHCR részéről arra mutatott rá, hogy a görögországi Számosz szigetén mintegy ezren kénytelenek fűtetlen sátrakban és hálótermekben lakni.

Pouilly aggodalmának adott hangot a Belgrád belvárosában fagyoskodó 1200 férfi és 300 gyerek miatt is. A szerb kormány úgy nyilatkozott, hogy az országban lévő 7300 menedékkérő 82 százalékát tudták fűtött helyen elszállásolni.

Joe Millman, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szóvivője azt emelte ki, hogy 2017-ben “nagyon beindult” a migráció a Földközi-tengeren, s idén eddig már 27 ember fulladt a tengerbe.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑