Cadmus fordítás Cadmus

Egyre több részlet derül ki az Iszlám Állam vezére elleni akcióról

2019. 10. 30.

Folyamatosan újabb részletek derülnek ki Al-Bagdadi meggyilkolásáról. Részben már a titkosítást is feloldotta Donald Trump, így megtudhatta a világ, hogy az amerikai hadsereg egyik juhászkutyája főszerepet vállalt abban az akcióban, amelynek a végén felrobbantotta magát az Iszlám Állam vezére, sőt már egy titokban ellopott alsónadrágról is ír az amerikai sajtó. Az elemzők pedig továbbra is azt fejtegetik, csökken, nő vagy nem változik az Iszlám Állam miatti terrorfenyegetettség Bagdadi halála után – hangzott el az M1 Híradójában.

Az amerikai különleges erők vasárnap hajnalban megölték Abu Bakr al-Bagdadit, az Iszlám Állam vezetőjét. Donald Trump amerikai elnök hétfőn azt ígérte, hogy a művelet közben készült videofelvételek egy részét is nyilvánosságra hozzák, ám a Pentagon szerint ez egyelőre nemzetbiztonsági kockázatot hordoz.

Bemutatták a csapat egyik hősét

Bemutatták a csapat egyik hősét, a különlegesen kiképzett kutyát, amely többedmagával üldözőbe vette a menekülő terroristát. A négylábú nevét és rangját nem árulták el, csak azt, hogy megsérült, amikor Al-Bagdadi felrobbantotta magát, ám azóta már jobban van.

Egyre több részlet kerül viszont napvilágra Al-Bagdadi utolsó óráiról és az amerikai akcióról, amit csaknem fél éven át készítettek elő. A helyszínt és a célpontot a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők kémei azonosították, méghozzá úgy, hogy ellopták a terroristavezér alsóneműjét, amely DNS-mintát tartalmazott.

Az akció után az amerikaiak Bagdadi holttestét elhamvasztották, és egy meg nem nevezett helyen a tengerbe szórták.

Al-Bagdadi három kiskorú gyermekével együtt rejtőzött a török határ közelében. Egy ház alatt lévő, nyolc méter hosszú alagútban húzta meg magát. A robbanómellény még alvás közben is a keze ügyében volt.

Egy ideje nem érezte magát biztonságban, így Idlíb közelében már előkészítettek számára egy másik rejtekhelyet. Ám a Törökország által indított offenzíva miatt a szír és orosz katonai jelenlét is megerősödött térségben, így nem tudott mozdulni.

Hirado.hu, M1

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑