Egyre többen válnak földönfutóvá Afganisztánban

Már több mint 200 ezer embernek kellett elhagynia otthonát idén Afganisztánban az országban dúló harcok miatt – jelentette az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) szerdán.

„Idén január 1-jétől augusztus 10-éig 209 ezer ember kényszerült lakhelye elhagyására a harcok miatt, a harmincnégy tartományból pedig harmincegyben erőszakos kitelepítésekről is érkeztek jelentések” – közölte beszámolójában az OCHA.

Afgán hivatalos személyek és humanitárius szervezetek aggodalmukat fejezték ki az országon belüli menekültek növekvő száma és helyzetük miatt.

A beszámoló szerint a lakhelyük elhagyására kényszerülő családok sokszor kerülnek nagyon rossz helyzetbe: a nem megfelelő átmeneti szállásokon létbizonytalanság és olykor emberhez nem méltó körülmények várják őket. Nincs elegendő ivóvíz és élelmiszer, és az egészségügyi ellátás sem megfelelő.

A lakhely elhagyása különösen súlyosan érinti a nőket és a gyerekeket, mivel nem jutnak hozzá az orvosi ellátáshoz az egészségügyi intézményekben, a gyerekek pedig nem járhatnak iskolába.

Tizenhét év alatt, 2001 óta csaknem egymillió afganisztáni kényszerült menekülésre az országon belül a romló közbiztonság és a polgárháborús helyzet miatt. Csak tavaly több mint 445 ezren hagyták el otthonukat.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑