Cadmus fordítás Cadmus

Egyre zavarosabb a Földközi-tengeren eltérített hajó ügye

2019. 04. 02.

A korábbi hírek szerint a fedélzetre felvett migránsok egy része arra kényszerítette a hajó személyzetét, hogy ne Líbiába, hanem Európába vigyék őket. Három bevándorló ellen a hétvégén már vádat emeltek emiatt. Sajtóhírek szerint azonban most már nem zárható ki, hogy a hajó líbiai kapitánya félrevezette a hatóságokat, hogy Máltára vihesse a migránsokat – közölte az M1 Híradója.

A hétvégén elfogott három bevándorló egy 108 fős migránscsoport tagjaként múlt szerdán indult el Líbiából Európa felé. Túlzsúfolt lélekvesztőjük a partok közelében bajba jutott, ezért egy arra haladó palaui felségjelű olajszállító felvette őket. A legénység állítólag azt közölte, hogy visszaviszik őket Líbiába – már csak azért is, mert az ország fővárosa, Tripoli volt a tanker eredeti úti célja.

A hírre azonban a kimentett migránsok tiltakozni kezdtek. A beszámolók szerint néhányan azzal fenyegetőztek, hogy szétverik a hajót. Később átvették a hatalmat a hajó irányítása felett. Az olajszállító végül Málta felé vette az irányt, a líbiai állampolgárságú kapitány pedig rádión jelezte a hatóságoknak, hogy akarata ellenére tartanak a szigetország felé. A máltai különleges alakulatok csütörtök hajnalban visszafoglalták a tankert, és a valettai kikötőben leszállították a fedélzetről a migránsokat – hangzott el az M1 Híradójában.

A rendőrök ekkor vették őrizetbe a gyanúsítottakat, akik ellen már a hétvégén vádat emeltek. Máltán a hajóeltérítés terrorcselekménynek számít, ha bűnösnek találják a három fiatalt, akkor akár harminc év börtönbüntetést is kiszabhatnak rájuk.

A vádlottak ártatlannak vallották magukat, és a máltai hatóságok sem teljesen biztosak abban, hogy valóban átvették az irányítást a hajó felett. Sajtóhírek szerint azt a lehetőségét is vizsgálják, hogy a kapitány hazudott az eltérítésről azért, hogy Líbia helyett Máltára vihesse a migránsokat. Ha ez bebizonyosodna, akkor ellene embercsempészet miatt emelhetnének vádat.

A máltai ügyészség tovább nyomoz, hamarosan a tanker legénységét is kihallgathatja.

Hirado.hu, M1

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑