Cadmus fordítás Cadmus

Egységre szólított fel az iráni elnök az iszlám forradalom évfordulóján

2018. 02. 11.

Egységre szólított fel Haszan Róháni iráni államfő vasárnap az iszlám forradalom 39. évfordulója alkalmából mondott beszédében.

„Arra szólítok mindenkit, minden konzervatív, reformer, mérsékelt gondolkodót és valamennyi pártot, hogy fogjanak össze” – hangsúlyozta Róháni az ünnepi teheráni nagygyűlésen. A mérsékelt nézeteiről ismert elnök több pluralizmust és szélesebb körű politikai jogokat szorgalmazott.

Januárban országszerte tömeges kormányellenes tiltakozások voltak az utcákon. A demonstrációk helyenként erőszakba torkolltak, összesen 25 ember életét vesztette. A tiltakozók kezdetben elsősorban a magas munkanélküliség és az áremelkedések ellen emelték fel a szavukat, de később politikai követeléseket is hangoztattak.

Róháni azóta több alkalommal is hangoztatta, hogy meg kell hallani a túlnyomórészt fiatal tüntetők hangját. „Bíznunk kellene a népben. Minden irányzatnak teret kellene adnunk, hogy indulhasson a választásokon” – mondta az államfő, aki 2013-ban a társadalmi, kulturális és gazdasági nyitás mellett kampányolva nyerte meg az elnökválasztást, bár programja megvalósításában rendre a konzervatívok ellenállásába ütközik.

Az évforduló alkalmából Róháni Teherán belvárosában mondott beszédet hatalmas tömeg előtt. Bár konkrétan nem említette az Izrael által szombaton Szíriában szíriai és iráni katonai célpontok ellen végrehajtott légicsapásokat, megjegyezte: „(az Egyesült Államok és Izrael) feszültséget akart kelteni a térségben, meg akarta osztani Irakot és Szíriát. Hosszan tartó káoszt akartak előidézni Libanonban, de a mi segítségünkkel a terveik kudarcot vallottak.”

Az iráni állami televízió szerint országszerte „több tízmillióan” vonultak az utcákra a forradalmat éltetve. 1979. február 11-én „iszlám forradalom” buktatta meg Iránban az Egyesült Államok által támogatott Mohammed Reza Pahlavi sah rendszerét.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑