Cadmus fordítás Cadmus

Egységre törekvő kormányt nevezett ki a közép-afrikai elnök

2021. 06. 24.

Új kormányt nevezett ki a Közép-afrikai Köztársaság elnöke, Faustin-Archange Touadéra csütörtökre virradóra, két héttel Firmin Ngrébada miniszterelnök lemondása után.

Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint Touadéra a miniszterelnök, Henri-Marie Dondra javaslatára 32 minisztert nevezett ki, köztük hat nőt. Az új kabinet több ellenzéki képviselőt is magában foglal, az elnök célja – mint mondta – az “egység megteremtése a válság sújtotta országban”.

Mindazonáltal az olyan fontos minisztériumokat, mint a gazdasági, az egészségügyi vagy a külügyi, kormánypárti tisztségviselők kapták.

Ngrébada két hete jelentette be lemondását, egyúttal feloszlatta a kormányt is. Az előző kormányfő nem indokolta meg a döntést, mindazonáltal utalást tett arra, hogy a lépésnek köze van Touadéra újraválasztásához.

Touadéra március végi beiktatásával kezdhette meg második ötéves elnöki megbízatását.

A Touadéra újraválasztását elutasító fegyveres csoportok tiltakozásul januárban megpróbálták elfoglalni a fővárost, Banguit, ám a támadást a hadsereg – orosz és ruandai katonák, valamint ENSZ-békefenntartók támogatásával – visszaverte. Az ENSZ szerint több mint 60 ezer ember menekült el az erőszak elől a szomszédos országokba.

A Franciaországtól 1958-ban függetlenné vált Közép-afrikai Köztársaság politikai rendszere ingatag az etnikai és vallási feszültségek miatt. A 2019-ben aláírt, történelmi jelentőségű békemegállapodás ellenére az aranyban és gyémántban gazdag ország területének mintegy kétharmadát továbbra is milíciák uralják.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑