2018. 09. 12.

Együtt ünnepelték az etióp újévet Eritrea és Etiópia vezetői

Etiópia és Eritrea vezetői hivatalosan újranyitottak több határátkelőt kedden a két ország között, újabb hangsúlyt adva ezzel a júliusban megindult gyors megbékélési folyamatnak.

Abij Ahmed etiópiai miniszterelnök és Iszajasz Afeverki eritreai elnök Bure régióba látogatott el a két országot elválasztó határ térségében, ahol pár hónapja még a két ország felfegyverzett katonái néztek farkasszemet egymással, illetve ahol az 1998 és 2000 közötti háborújuk idején különösen heves harcok dúltak. A vezetők ünnepélyes keretek között – 20 év után – újra megnyitottak két átkelőt.

Etiópia és Eritrea vezetői kedden az etióp újévet is közösen ünnepelték. Erre azt követően kerülhetett sor, hogy Etiópia és Eritrea vezetői az elmúlt két hónapban gyorsan véget vetettek a két ország évtizedekig tartó ellenségeskedésének, és teljes mértékben normalizálták kapcsolataikat. A kiegyezésről szóló megállapodást júliusban írták alá, majd a felek kölcsönösen újranyitották nagykövetségeiket.

Újraindították a két ország közötti repülőjáratokat, és Eritrea beleegyezett abba, hogy megnyitja kikötőit a tengeri kijárattal nem rendelkező szomszédja előtt. Megkezdődött a háborús időkből megmaradt taposóaknák eltávolítása is a közös határszakaszon.

Eritrea 1993-ig Etiópia része volt, amikor népszavazás eredményeképpen, évtizedekig tartó függetlenségi harc után elszakadt az anyaországtól. Öt évre rá, 1998-ban két háborút is vívtak egymással, majd két év múlva Algírban békemegállapodást kötöttek, amelynek feltételeit azonban később az etiópiai kormányok elutasították.

Eritreától eltérően Etiópiában nem a Gergely-naptárt, hanem a nyugati világban a 16. századig használt Julián-naptárhoz hasonló időszámítást alkalmaznak, és emiatt itt szeptember 11-én lépnek a 2011. évbe. Az etióp kalendárium szerint egy év 13 hónapból áll. Az idő mérése is eltér a megszokottól az Afrika szarván található országban: a napok nem éjfélkor, hanem pirkadatkor kezdődnek.

MTI

, , , , , ,
Back to Top ↑