Cadmus fordítás Cadmus

Éhínség van kialakulóban az etiópiai Tigré konfliktusövezetében

2021. 02. 11.

Több ember már éhen halt a november eleje óta hadműveletek színterévé vált észak-etiópiai Tigré tartományban – közölte Ato Abera Tola, az etióp vöröskereszt elnöke szerdán Addisz-Abebában.

Mint elmondta, az alultápláltság számos súlyos esetéről kaptak értesüléseket. Hozzátette, hogy bár jelenleg még csak egy maroknyi éhen halt emberről tudnak, de egy hónap múltán ezrekről, két hónap múlva már tízezrekről lehet szó.

“Szörnyű válság tanúi leszünk, amikor majd el tudunk érni a távol eső térségekbe. Fel kell készülnünk a legrosszabbra” – hangsúlyozta Tola.

Az ENSZ és az etiópiai vezetés decemberben kötött megállapodása ellenére még mindig nagy nehézségek árán, biztonsági és bürokratikus akadályokat leküzdve tudnak csak eljutni humanitárius segítők a térségbe. Az etiópiai vöröskereszt elnöke szerint a hatmillió lakosú tartomány mintegy 80 százalékába továbbra sem tudnak segítséget küldeni. Hozzáfűzte, hogy Tigrében mintegy 3,8 millióan szorulnak segélyre.

Francesco Rocca, a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségnek (IFRC) elnöke Tigrében tett látogatását követően arról számolt be, hogy bár pontos számok nem állnak rendelkezésükre, segélymunkásaik több olyan esetről tudnak, amikor emberek éhen haltak.

Etiópia kedden jelentette be, hogy be fogja zárni az eritreai menekülteknek menedéket adó Simelba és Hitszatsz tábort a forrongó tartományban.

Chris Melzer, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője szerdán közölte, hogy fontolóra véve a táborok elleni támadásokról szóló jelentéseket – az emberrablásokat, fosztogatásokat, pusztítást és humanitárius dolgozók megölését -, egyetértenek azzal, hogy a 25 ezer embernek menedéket adó két létesítmény nem biztonságos.

Hozzátette, hogy mindemellett a menekültek áttelepítésének önkéntes alapon kell történnie.

Az etióp szövetségi hadsereg november elején indított offenzívát a térséget korábban uraló Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) ellen, amelyet felkeléssel vádolt. Ezrek haltak meg, további több mint 300 ezren menekültek el otthonukból a harcok és légicsapások nyomán, és humanitárius katasztrófa alakult ki a már amúgy is szegény, mintegy ötmillió lakosú régióban.

A konfliktus éppen az aratás előtt tört ki a mezőgazdasági régióban, amelyet ráadásul sáskajárás is sújt.

Tigrében továbbra is zajlanak harcok, és eritreai csapatok is bekapcsolódtak a konfliktusba az etióp kormányerők oldalán.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑