Éhségsztrájkkal tiltakozik a szaúdi trónörökös 86 éves nagybátyja fiai letartóztatása ellen

Alvalid bin Talal herceg november 10-e óta nem eszik, tiltakozásul unokaöccse brutális intézkedései ellen. A 86 éves herceg, aki a mostani király féltestvére, és így a tavaly novemberi palotaforradalmat kierőszakoló trónörökös nagybátyja is, nem adott ki hivatalos közleményt az akciójáról, erről az őt meglátogató rokonok számoltak csak be újságíróknak.

Mohamed bin Szalman egy november eleji szombat éjjel a királyi család legbefolyásosabb és leggazdagabb tagjait egy luxusszállóba záratta, illetve sok állami hivatalnokot lecsukatott. A bezártak között van a most éhező Alvalid bin Talal három fia is, akik közül a legidősebb Szaúd-Arábia leggazdagabb embere.

Mohamed bin Szalman herceg, a trónörökös, aki lecsukta a fél családját novemberben éppen egy lóversenyt tekint meg 2017. december 30-án, és ánizs pálikához hasonló italt kortyol hozzá Fotó: Bandar Algaloud / Saudi Kingdom/Anadolu Agency

Alvalid bin Talal nem először mutatta meg, hogy kész konfliktusokat vállalni. A 60-as években mozgalmat indított, hogy az abszolút monarchiát alkotmányos királysággá alakítsák át, és rendszeresen felszólalt a szaúdi nők jogaiért is. Évekig kairói száműzetésben élt, mert a Szaúd család túl veszélyesnek tartotta nézeteit.

Salman király kezet csókol az idősebb féltestvérének

Mostani akciója összefogta a királyi család elégedetlen tagjait. A november 10-én kezdett éhségsztrájktól legyengült herceg kórházba került, ahol csövekkel mesterségesen táplálják mostanában. A hercegek és más méltóságok sorra látogatják ott, és így kórházi szobája lett az ellenállás központja. Még a király is meglátogatta, de akkor állítólag nem került szóba a király fiának nagy családi tisztogatása, így az éhező herceg három fiának sorsa sem.

Orientalista.hu – 444.hu, Middleeasteye

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑