Cadmus fordítás Cadmus

Éhségsztrájkolnak az afrikai bevándorlók Izraelben

2018. 02. 22.

Éhségsztrájkba kezdett több száz afrikai bevándorló Izraelben, miután hét társukat – a hatóságok által kitoloncolásra kijelölt menedékkérőket – börtönbe zárták – közölte szerdán egy nem kormányzati szervezet, amely a tiltakozó migránsok ügyét támogatja.

A kitoloncolásra megjelölt menedékkérőknek el kell dönteni: távoznak egy őket befogadni kész, az izraeli kormány által meg nem nevezett afrikai országba (segélyszervezetek szerint Ruandába vagy Ugandába), vagy meghatározatlan időre börtönbe vonulnak. Február elején meg is kezdték a kiutasítási végzések kiosztását az egyedülálló férfi menedékkérőknek, kedden pedig már rács mögé is zártak hét eritreai bevándorlót, akik a megadott határidőig nem voltak hajlandók távozni Izraelből. Az izraeli belügyminisztérium eddig nem erősítette meg, de nem is cáfolta az éhségsztrájkról szóló híreket.

A hatóságok adatai szerint jelenleg mintegy harmincnégyezer afrikai menedékkérő tartózkodik Izraelben. Zömében Eritreából és Szudánból érkeztek, és az egyiptomi határon felhúzott kerítésrendszer kiépítése, 2013 előtt jutottak be illegálisan az országba. Többnyire tel-avivi vendéglőkben és szállodákban végeznek kétkezi munkát. Az izraeli kormány kitoloncolási tervét korábban élesen bírálta az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), valamint számos értelmiségi Izraelben, köztük több holokauszttúlélő is.

Orientalista.hu – MTI, Pestisrácok

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑