Cadmus fordítás Cadmus

Elárasztja Törökország a 12 ezer éves városát egy villamoserőmű miatt

2019. 09. 13.

Az emberiség úgy tűnik, elveszítheti a feltételezések szerint az egyik legrégebben folyamatosan lakott települést a világon, a 12 ezer éves múlttal rendelkező Hasankeyf városát. A település tele van ősi barlangokkal, sírokkal és templomokkal, azonban egy gátépítő projekt keretében el akarják árasztani a terület nagy részét.

A Törökország délkeleti részén található Hasankeyf városa egy ősi oázis, amely a Tigris folyó partján fekszik – olvasható a The Guardian cikkében.

A gát és a vízerőmű munkálatai még 2006-ban kezdődtek, és a város most már csak hetekre van a pusztulástól.
Bár a helyiek és a környezetvédők minden erejükkel küzdenek a hely megőrzéséért, a kormány október 8-ig adott haladékot a lakosoknak, hogy elhagyják otthonukat.

Az aktivisták kísérletet tettek, hogy leállítsák a projektet, miszerint ezzel a beavatkozással súlyos kárt okoznak az ország kulturális örökségében, ez azonban nem vezetett sikerhez.

A gátról szóló viták már az 1950-es években megindultak, és ha elkészül, a 4. legnagyobb gát lesz az országban, amely 4200 gigawatt villamos energiát termel majd évente.

Az erőmű miatt azonban közel 80 ezer ember kényszerül arra, hogy elhagyja otthonát, és több ezer barlang, valamint több száz történelmi és vallási emlékhely semmisül majd meg. Mindezeken felül a természet is rendkívül megsínyli a beavatkozást: számos faj, köztük veszélyeztetettek is pusztulásra lesznek ítélve az elárasztás miatt.

Hakan Ozoglu, az University of Central Florida történelem professzora szerint bár a helyet kevés turista látogatja a nehéz megközelíthetőség miatt, érdemes lenne kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket, amelyhez csak egy kis reklám lenne szükséges. A gát előnyei pedig ezt meg sem közelítenék. Azonban sajnos úgy tűnik, a törekvések hiábavalók, ha az UNESCO nem kívánja listájára venni a települést.

Ridvan Ayhan, egy helyi lakos azt is elmondta, aki ellenállást tanúsít, könnyen a börtönben találhatja magát, így nincs a kezükben megfelelő erő, amellyel küzdeni tudnának.

A kormány építtetett egy új városrészt 3 kilométerre a történelmi várostól, ahol 700 házat húztak fel a kitelepülni kényszerülőknek, ez azonban nem elegendő a jelenlegi lakosok számára.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑