Cadmus

Elbocsátották a mogadishui rendőrfőkapitányt, miután felfüggesztette a parlament ülését

A szomáliai főváros, Mogadishu rendőrfőkapitánya közölte hétfőn, hogy egyoldalúan felfüggeszti a parlament működését, hogy megakadályozza az elnök hivatali idejének meghosszabbítását, de rövid időn belül az országos rendőrfőkapitány bejelentette az elbocsátását.

Saadaq Omar Hassan, Mogadishu rendőrfőkapitánya a helyi televízióban élő adásban jelentette be, hogy leállíttatta a parlament ülését arra hivatkozva, hogy meg kell akadályozni a vérontást. “A négyéves (elnöki) ciklusnak vége” – szögezte le beszédében.

Pár perccel később azonban Hassan Mohamed Hijar, az országos rendőrfőkapitány tett bejelentést a Facebookon arról, hogy elbocsátja és leváltja a fővárosi rendőrfőkapitányt.

A kaotikus helyzet rávilágít az egyre mélyülő ellentétekre a szomáliai biztonsági erőkön belül abban a kérdésben, hogy meghosszabbítsák-e Mohamed Abdullahi Mohamed államfő hivatali idejét, akinek a négyéves mandátuma február 7-én lejárt.

Szomáliában elhalasztották az eredetileg február 8-ra meghirdetett választásokat, mert a szövetségi kormány és a régiók nem tudtak megegyezni több kérdésben a választási rendszert és a szavazás lebonyolítást illetően. Mohamed közölte, hogy az elnöki székben marad az új választásig, amelyen egyébként maga is újra pályázna az elnöki tisztségre.

Az ellenzék azóta tiltakozik az elnök lépései miatt.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑