Cadmus fordítás Cadmus

Elengedték a Líbia partjainál feltartóztatott török hajót

2020. 12. 10.

A kirótt pénzbüntetés kifizetése után elengedték a korábban elfogott, jamaicai zászló alatt közlekedő török kereskedelmi hajót – közölte a Facebookon csütörtökön a hajót feltartóztató, Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) szóvivője.

A Mabrouka nevű hajót és a legénységet előzőleg alaposan átvizsgálták – mondta el a szóvivő. Azért tartóztatták fel, mert előzetes figyelmeztetés és a kelet-líbiai hatóságok engedélye nélkül tartózkodott az észak-afrikai ország területi vizein, illetve tiltott területre lépett.

Korábbi beszámolók szerint – a fővárostól, Tripolitól mintegy 200 kilométerre keletre fekvő – Miszráta városa felé tartó Mabroukát december 5-én tartóztatták fel Haftar tábornoknak a – Bengázitól 190 kilométerre keletre található – Szúsza kerületében állomásozó tengeri erői.

A hajót ezt követően Rász al-Hilál kikötőjébe kísérték felülvizsgálatra. Megállapították, hogy a legénység 9 török, 7 indiai és egy azerbajdzsáni tengerészből áll. A hajón nem találtak fegyvereket vagy egyéb gyanús szállítmányt.

A török külügyminisztérium elítélte a hajó lefoglalását, és felszólította az illetékeseket: tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy folytathassa tervezett útját. A tárca “komoly következményeket” helyezett kilátásba mindazokkal szemben, akik veszélyeztetik a török érdekeket.

A kőolajban gazdag Líbia 2011-ben süllyedt káoszba, miután a NATO támogatását élvező fegyveres felkelők elűzték a hatalomból és meggyilkolták Moammer Kadhafi diktátort. Az ország azóta lényegében két részre szakadt: a nyugati felét Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök nemzetközileg elismert kormánya tartja hatalmában, és Törökország katonai támogatását élvezi. Az ország többi részét uraló Haftart Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatja.

A szemben álló felek októberben fegyverszüneti megállapodást írtak alá, és megegyeztek abban, hogy egy év múlva elnök- és parlamenti választást tartanak. Azóta többször tárgyalt a két fél, ám sok még az ellentét. Haftarék nemrég azzal vádolták Törökországot, hogy továbbra is fegyvereket szállít a kormányerőknek.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑