2017. 09. 23.

Elenyésző számú menedékkérőt deportálnakA migrációs válság alatt illegálisan Euró­pába érkezők töredékét sikerült hazaküldeni, derült ki az amerikai Pew Research Center friss jelentéséből, amelyet az Eurostat adatai alapján készítettek. A 2,2 millió újonnan érkezett mindössze három százaléka lett deportálva, a legtöbb illegális migráns pedig a menekültsátusra vonatkozó kérelmének elutasítása után egyszerűen eltűnt a hatóságok radarjáról.

A kutatóintézet szerint bár a legtöbb figyelmet a tömeges bevándorlás 2015-ös hulláma kapta (akkor megközelítőleg 1,3 millióan igényeltek menekültstátust a kontinensen), tavaly is 1,2 millió menedékkérelemmel volt dolguk az európai hatóságoknak. A 2016-os kérelmezők közül sokan már az előző évben Európába érkeztek, de továbbálltak egy másik államba a könnyebben megszerezhető állampolgárság és a jobb megélhetési feltételek miatt, írta a jelentés.

A számok magukért beszélnek: 2016-ban nyolcvanezer albán nyújtott be menekültsátusra vonatkozó kérelmet, amit – nemzetközileg elismert humanitá­rius válság hiányában – mindössze két százalékuk kapott meg. Ennek ellenére 89 százalékuk a mai napig az EU területén tartózkodik, sokuk épp annak köszönhetően, hogy éltek a fellebbezés lehetőségével. A Pew Research szerint az említett albánok mindössze hét százaléka adta fel és költözött haza önszántából. Hasonló adat vonatkozik az Európába érkezett afgánokra és irániakra: mintegy 77 százalékuknak még mindig folyamatban van a menekültügyi eljárása. Összességében ennél is kétségbeejtőbb a helyzet, a kontinensen tartózkodó menedékkérők több mint fele (52 százaléka) van a menekültügyi eljárás egy kezdetleges szakaszában.

A kutatóintézet által nyilvánosságra hozott adatokból az is kiderült: a migránsok mindössze nyolc százalékát értesítették arról, hogy nem maradhat Európában, és deportálás vár rá. Közülük több mint százezer személy tartózkodási helyét a mai napig homály fedi. Ők illegálisan élnek valahol Európában, elhagyták a kontinenst, vagy egy másik személyazonossággal próbálnak szerencsét, vélik a Pew Re­search kutatói.

Európán belül a legjobb befogadási mutatói Hollandiának vannak, a legnagyobb Benelux államban a menekültstátusra vonatkozó kérelmek 52 százalékát elfogadták.

Magyarország ezzel szemben a legszigorúbb politikát folytatja: a kutatás alapján hazánkban a menedékkérők egy százaléka kapott zöld jelzést a kérelem benyújtását követően.

Magyar Idők

, , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com