2020. 02. 18.

Elérte a 100 milliót Egyiptom lakossága, migrációs hullám várható

Egyiptom lakossága februárra elérte a 100 millió főt, ami nagyon komoly kihívások elé állítja a legnépesebb arab ország vezetését. Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök több alkalommal is arról beszélt, hogy a terrorizmus mellett a túlnépesedés hazája legnagyobb problémája. Ráadásképpen a lakosság 90 százaléka az összterület 5 százalékán él, a 30 év alattiak aránya pedig eléri a népesség 60 százalékát. A demográfiai robbanással összefüggő szociális problémák miatt egyrészt rendszerellenes megmozdulások is elképzelhetőek, másrészt pedig migrációs hullám várható, főleg Európa irányába.

Azzal foglalkozik a francia közszolgálati csatorna, a Radio France International (RFI) román nyelvű adása, hogy februárraEgyiptom népessége történelmi csúcsot döntött és elérte a 100 millió főt.

Az RFI emlékeztet rá, hogy 1990-ben az arab állam lakossága 57 millió volt, ami megegyezett Franciaország akkori lélekszámával. Franciaországban egyébként ma 67 millióan élnek.

Egyiptom a 100 millió fős lakosságával ma Afrika harmadik legnépesebb országának számít, csak Nigéria és Etiópia előzik meg. Globális szinten pedig a tizennegyedik. Lakosságszám tekintetében Egyiptom mindig is az egyik legnépesebb arab állam volt.

Magától adódik a kérdés, hogyaz ország vezetése vajon elfogadható életkörülményeket tud-e kínálni ilyen sok állampolgárának, különös tekintettel a fiatalságra, akik évente 800 ezer fős létszámban lépnek be a munkaerőpiacra?
Egyiptom gigantikus méretű problémákkal küszködik ezen a területen, ami főleg arra vezethető vissza, hogy óriási a kontraszt a népességszám és az emberi életfeltételek garantálására alkalmas földterületek között.

Egyiptom, a Nílus ajándéka – mondta a görög Hérodotosz, „a történelem atyja”, és valóban, az ország területének ugyanis csak az a része lakható, amely a Nílus-deltájában, vagy a folyam árterületén található.

Egyiptom többi része ugyanis jórészt sivatagokból áll. Ebből alakult ki az a fenntarthatatlan állapot, hogy az ország lakosságának a 90 százaléka az összterület mindössze 5 százalékán él.

A legnagyobb túlzsúfoltság a fővárosban, Kairóban alakult ki. A helyi hatóságok sem rendelkeznek pontos adatokkal arra nézve, hogy hányan élhetnek Kairóban és annak elővárosaiban, 20-tól 25 millió főig mindenféle becslések vannak.

Folytatás

Origo.hu

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑