Cadmus fordítás Cadmus

Életfogytiglani börtönre ítéltek egy volt ruandai politikust a népirtásban játszott szerepéért

Egy ruandai bíróság életfogytiglani börtönre ítélte Ladislas Ntaganzwa volt politikust az 1994-es népirtásban játszott szerepéért – közölte Harrison Mutabazi, az ügyben illetékes törvényszék szóvivője.

Ntaganzwa a dél-ruandai Nyakizu település elöljárója volt, és emberek tízezrei lemészárlásának megszervezésében találták bűnösnek.

A Ruandai Nemzetközi Törvényszék, amelynek székhelye a tanzániai Arushában volt, 1996-ban emelt vádat Ntaganzwa ellen népirtásra, gyilkosságra és nemi erőszakra uszítás gyanújával. A vádirat szerint Ntaganzwa közreműködött a tuszi népcsoport kiirtásában, és személyesen adott utasítást több mint 200 ezer tuszi lemészárlására 1994 áprilisában.

A ruandai népirtásban száz nap leforgása alatt mintegy 800 ezer tuszi és mérsékelt hutu vesztette életét. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) 1994 novemberében nemzetközi büntető törvényszéket (ICTR) hozott létre a népirtás felelőseinek felkutatására és felelősségre vonására. Az ad hoc bíróság mandátuma 2015-ben járt le, a lezáratlan ügyeket az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) vette át. Összesen 50 tárgyalás zajlott le az ICTR előtt.

Ntaganzwa ügyét a ruandai büntetőbíróság vette át, amely életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtotta a férfit.
Ntaganzwa ügyvédje, Alexis Musonera bejelentette, hogy fellebbeznek az ítélet ellen a szemtanúk – állítása szerint – ellentmondásos tanúvallomására hivatkozva.

Az ítélethirdetés videokonferencián keresztül történt a koronavírus-járvány nyomán bevezetett korlátozások miatt. Ntaganzwa a Mpanga börtönben raboskodva követte nyomon a tárgyalást.

Ntaganzwát 2015 decemberében vették őrizetbe a Kongói Demokratikus Köztársaságban, majd 2016 márciusában adták ki Ruandának.

Az Egyesült Államok ötmillió dollár nyomravezetői díjat tűzött ki annak, aki Ntaganzwa elfogásához vezető információkkal tud szolgálni.

A ruandai népirtás egy másik gyanúsítottját, Félicien Kabugát a múlt héten fogták el Franciaországban. A vád szerint pénzügyi támogatást nyújtott a mintegy 800 ezer ember életét kioltó hutu milíciáknak.

Az MICT pénteken jelentette be, hogy csaknem húsz éve halott a ruandai népirtás egyik további fővádlottja, Augustin Bizimana volt védelmi miniszter, akinek földi maradványaira a Kongói Demokratikus Köztársaságban található Pointe-Noire egyik temetőjében bukkantak rá, és DNS-vizsgálatnak vetették alá őket.

Bizimana ellen 13 pontban emeltek vádat 1998-ban, egyebek között népirtás, gyilkosság és nemi erőszak miatt. Feltehetőleg ő volt felelős Agathe Uwilingiyimana volt ruandai kormányfő és 10 belga ENSZ-békefenntartó, továbbá számos tuszi civil meggyilkolásáért.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑