Cadmus fordítás Cadmus

Életfogytiglani büntetésre ítélték a Muszlim Testvériség vezetőjét

Egy egyiptomi bíróság öt személyt, köztük a betiltott Muszlim Testvériség vezetőjét életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte szerdán, erőszakra való uszítás vádjával.

A bírósági döntés életfogytiglani börtönbüntetést szabott ki az időközben terrorista szervezetté nyilvánított Muzulmán Testvériség vezetőjére, Mohammed Badiére, illetve helyettesére, Hajrat es-Sáterre.

Életfogytiglani börtönbüntetést már 2015-ben is kiszabtak Badie és es-Sáter számára.

A jelenlegi tárgyaláson a vádlottakat a Muszlim Testvériség székháza előtt tüntetőkkel szembeni erőszakra uszítással, tettlegességgel és lőfegyverek birtoklásával vádolták.

A bíróság szerdán több személyt felmentett, többek közt a Murszi elnök idején hivatalban lévő parlamenti elnököt, egy korábbi minisztert, illetve két, a Muzulmán Testvériséghez kötődő személyt.

Az arab tavasz Egyiptomon is végigsöpört, a 2011-es felkelés a 29 év óta hatalmon lévő Hoszni Mubarak egyiptomi elnök bukását eredményezte. Az országban ezután először tartottak szabad választásokat, azonban az így 2012-ben hatalomra lépett Mohamed Murszit a hadsereg Abdel-Fattáh Al-Sisi vezetésével eltávolította az ország éléről, mert az azóta betiltott iszlamista Muzulmán Testvériség tagja volt.

Al-Sisi 2014-ben került az elnöki székbe, idén áprilisban pedig újraválasztották.

Hónapokkal Murszi elnök hatalmának megdöntése után az egyiptomi hatóságok terrorista szervezetnek nyilvánították az elnök mögött álló Muszlim Testvériséget, tagjainak és híveinek ezreit gyűjtötték be az 1928-ban alapított iszlamista csoport ellen valaha végrehajtott legkeményebb leszámolásban.

Az egyiptomi kormány azóta több nagyobb letartóztatási hullámot is indított az ellenzék, többek közt az iszlamisták ellen, akiknek soraiból ezreket börtönzött be. Al-Sisi hivatali ideje alatt több száz embert ítéltek halálra, és tucatszám hajtottak végre kivégzéseket.

MTI, Magyar Idők

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑