Cadmus fordítás Cadmus

Elfogadta az ENSZ a kelet-aleppoi evakuálás ellenőrzéséről szóló határozatot

2016. 12. 19.

Nemzetközi megfigyelőket küldenének a kimenekítési folyamat felügyeletére és a városrészben maradt fegyveresek és családtagjainak védelmének biztosítására.

A 15-tagú BT által elfogadott határozat felkéri Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt, hogy sürgősen kezdeményezzen tárgyalásokat a szíriai hatóságokkal és más érintett felekkel a megfigyelők azonnali küldését lehetővé tevő biztonsági intézkedésekről.

A határozat az érintett feleket pedig felszólítja, hogy biztosítsák a megfigyelők “biztonságos, azonnali és akadálymentes” eljutását az iszlamisták által korábban ellenőrzött kelet-aleppói területekre.

Oroszország korábban kilátásba helyezte, hogy megvétózza a megfigyelők küldéséről szóló francia javaslatot, mert az szerinte kivitelezhetetlen és veszélyes.  Ezután saját határozattervezetet küldött szét a BT-tagoknak, amely a Reuters hírügynökség szerint abban tért el a francia verziótól, hogy felkérte az ENSZ-főtitkárt: az érintett felekkel egyeztetve gondoskodjon a biztonsági rendelkezésekről.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának már vasárnap, több órás tárgyalás eredményeként sikerült kompromisszumos megoldást találnia az aleppoi iszlamisták evakuálásának ellenőrzésére.

Francois Hollande francia elnök üdvözölte a hétfőn elfogadott, francia kezdeményezésű határozatot, amely – mint fogalmazott – “annyi halogató taktikázás és akadályozás után lehetővé teszi a nemzetközi emberi jogok érvényesítését Szíriában”.

A francia államfő hozzátette: a határozat teljesítése utat kell hogy nyisson a szíriai emberek és a nemzetközi közösség által régóta várt tűzszünet, valamint a konfliktus politikai megoldását szolgáló tárgyalások előtt.

Bashar Al-Jaafari szíriai ENSZ-nagykövet nem ellenezte ugyan a francia kezdeményezésű határozatot, megjegyezte: a dokumentum a szíriai kormányról és annak a terrorizmus elleni harcáról szóló “folyamatos propaganda” része.

 Jaafari hozzátette: Aleppo hétfő estére “megtisztul”, már az utolsó terroristák is elhagyják kelet-aleppói állásaikat.

Orientalista.hu – Zenobia MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑