Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Elfogtak Németországban négy, Szíriából hazaszállított nőt

2022. 04. 02.

Előzetes letartóztatásba helyeztek csütörtökön Németországban a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezet támogatásának gyanúja miatt négy nőt, akit Szíriából szállítottak haza – közölte a szövetségi ügyészség.

A szövetségi legfelsőbb bíróság elfogatóparancsa alapján három német és egy német-marokkói kettős állampolgárt helyeztek előzetes letartóztatásba, amint megérkeztek a frankfurti repülőtérre Szíria kurd fennhatóság alatt álló északkeleti részéről, egy hazaszállítási művelet révén.

Mind a négyen a 2013-2014-es időszakban távoztak Németországból Törökországon keresztül az IÁ akkoriban elfoglalt szíriai-iraki területeire, hogy csatlakozzanak a terrorszervezethez. 2019 tavaszán fogták el őket a kurd erők. Hazaszállításukig kurd táborokban éltek.

A gyanúsítottak 37 fős csoporttal érkeztek, amelyben 10 nő és 27 gyerek volt. Hazaszállításukat a külügyminisztérium szervezte. A művelet “rendkívül nehéz” volt, előkészítése hónapokig tartott, és az északkelet-szíriai kurd önkormányzat mellett amerikai partnerek is részt vettek benne – közölte szerdán késő este Annalena Baerbock, a tárca vezetője.

Német hírportálok jelentései szerint nemcsak a szövetségi ügyészség folytat eljárást a hazaszállított nők ügyében. A Südwestrundfunk (SWR) regionális közszolgálati médiatársaság csütörtöki beszámolója szerint a koblenzi ügyészség utasítására előzetes letartóztatásba helyezték a csoport két további, Rajna-vidék-Pfalz tartományból származó tagját.

Egy harmadik nő ellen a hamburgi ügyészség indított eljárást. A brémai közszolgálati rádió (Radio Bremen) hírportáljának jelentése szerint a brémai nőt igazoltatták, csomagjait átkutatták, majd elengedték. Rokonok jöttek érte a repülőtérre. A hamburgi ügyészség tájékoztatása szerint egyelőre nincs elég bizonyíték az őrizetbe vételéhez.
Az SWR összeállítása szerint a szerda este lezárt akció előtt négy hazatelepítési műveletet hajtottak végre, ezek során 12 nőt és 42 gyereket szállítottak vissza Németországba.

Annalena Baerbock közleményében kiemelte, hogy az újabb – az SWR adatai alapján ötödik – akció révén sikerült hazajuttatni és biztonságba helyezni azon gyermekek “nagy részét, akiknek az édesanyja kész visszatérni Németországba”. Így “már csak néhány speciális eset van, amelyben továbbra is dolgozunk egyedi megoldásokon” – írta a külügyminiszter.

Korábbi német kormányzati adatok szerint az utóbbi években mintegy 1050 ember vándorolt ki Németországból Szíriába vagy Irakba, hogy csatlakozzék az IÁ-hoz. Nagyjából kétharmaduk rendelkezik német állampolgársággal, és néhány százan vehettek részt fegyveres műveletekben. Egyharmaduk visszatért Németországba – jelentős részük őrizetben van, vagy szabadságvesztés büntetését tölti -, további 220 meghalt.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑