Cadmus fordítás Cadmus

Elhalasztották az ítélethirdetést a 2016-os dzsihadista merénylet ügyében

2018. 01. 08.

Január 24-re halasztotta hétfőn egy isztambuli bíróság az ítélethirdetést abban a perben, amely elsősorban az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tagjai ellen folyik a 2016. január 12-én a Sultanahmet téren végrehajtott merénylet ügyében – jelentette a Dogan török hírügynökség. A merénylet halálos áldozatai német turisták voltak.

A per 26 vádlottjából 4-en ülnek előzetes letartóztatásban. Az érintettek tagadják bűnösségüket, és szabadlábra helyezésüket kérték, de a bíróság ezt elutasította.

Az ítélethirdetés eredetileg tavaly november 20-án lett volna, de először idén január 8-ra, majd most január 24-re halasztották.

Az Anadolu török állami hírügynökség úgy tudja, hogy a vádlottak között szíriai és iraki állampolgárok is vannak.

A vádirat szerint a három fő vádlottat Törökország alkotmányos rendjének megdöntésére tett kísérlettel és szándékos emberöléssel vádolják. Rájuk egyenként 13-szoros, tényleges életfogytiglani börtönbüntetést kért az ügyészség.

A vád szerint az öngyilkos merényletet a Szíriából érkezett Nabil Fadli hajtotta végre. Az ott álló obeliszknél egy többségében németek alkotta turistacsoportba vegyült és működésbe hozta a testére erősített robbanószerkezetet. Tizenkét német állampolgárt megölt, 16 embert pedig megsebesített.

Ankara az Iszlám Államot teszi felelőssé a támadásért. A dzsihadisták az utóbbi két és fél évben számos öngyilkos merényletet követtek el Törökország nagyvárosaiban. Legutóbb 2016. szilveszter éjszakáján az isztambuli Reina klubban gépkarabéllyal nyitott tüzet egy terrorista az ünneplőkre.

A támadásban 39 ember halt meg, 69 pedig megsebesült.

Orientalista.hu – Magyar Idők, MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑