Cadmus

Elhalasztották az izraeli kormányfő látogatását az Egyesült Arab Emírségekbe

 Elhalasztották egy későbbi időpontra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökre tervezett látogatását az Egyesült Arab Emírségekbe, mert Jordánia csak késve adott engedélyt az átrepülésre – jelentette az izraeli közszolgálati rádió.

Jordánia csak több órás késéssel hagyta jóvá az izraeli kormányfő gépének átrepülését, és mivel Netanjahunak a késő délutáni órákban már Izraelben kell tartózkodnia Orbán Viktor magyar és Andrej Babis cseh miniszterelnökkel tzervezett találkozóján, későbbre halasztotta utazását az Egyesült Arab Emírségekbe.

A jordániai hatóságok a rádió értesülése szerint vélhetően azért nem adták meg időben a repülési engedélyt, mert Izrael szerdán biztonsági okokra hivatkozva lemondta a jordániai királyi család egyik tagjának látogatását a jeruzsálemi al-Aksza mecsethez.

A jordániai uralkodó fiának útját előzetesen részletesen egyeztették, de Izrael szerint a határon felsorakozott fegyveres kíséret nem egyezett a megállapodásban foglaltakkal, és ezért nem engedélyezték a határ átlépését szerdán.
Ugyanakkor a rádiónak azt állította egy Benjámin Netanjahuhoz közeli forrás, hogy az Egyesült Arab Emírségekbe tervezett utat már azelőtt lemondták, hogy Jordánia megtagadta az engedélyt az átrepülésre.

Korábban arról számolt be a rádió, hogy azért halaszthatják későbbre az utat, mert Sara Netanjahut, a miniszterelnök feleségét vakbélgyulladással a jeruzsálemi Hadassza kórházba szállították. A miniszterelnöki hivatal közölte, hogy Sara Netanjahut néhány napig bent tartják.

Benjámin Netanjahu csütörtökön az Egyesült Arab Emírségekkel megkötött szeptemberi egyezmény, a kapcsolatok normalizálása óta első izraeli kormányfői villámlátogatásra készült, tizenkét nappal az izraeli parlamenti választások előtt.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑