Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Elhalasztották Netanjahunak az Emírségekbe tervezett látogatását

2023. 01. 02.

Elhalasztották Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek az Egyesült Arab Emírségekbe tervezett jövő heti látogatását, valamint számos muzulmán ország, köztük Jordánia is tiltakozott Itamár Bengvír izraeli nemzetbiztonsági miniszter kedd reggeli templomhegyi látogatása miatt – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.

Bengvír templomhegyi látogatása után várhatóan egy későbbi januári időpontra halasztották Netanjahu első, korábban a jövő hétre tervezett külföldi útját az Egyesült Arab Emírségekbe.

A miniszterelnöki hivatal illetékesei tagadták a lapnak, hogy összefüggés lenne Bengvír kedd reggeli templomhegyi vizitje és az emírségekbeli utazás késlekedése között, szerintük csak logisztikai okok állnak a háttérben.

Az Egyesült Arab Emírségek, mellyel Izrael két éve, az Ábrahám-egyezmények keretében normalizálta kapcsolatait, hivatalos közleményben ítélte el Bengvír körsétáját az Al-Aksza mecset mellett a jeruzsálemi Templomhegyen, és azt követelte Izraeltől, hogy “hagyjon fel a veszélyes provokációkkal”.

Izrael Jordániába akkreditált nagykövetét, Eijtán Szurkiszt kedden beszélgetésre rendelték a jordániai külügyminisztériumba. Szurkisz Ammánban kijelentette, hogy Izrael kötelezi magát a Templomhegyen a vallásszabadság biztosítására és a status quo fenntartására.

Jordánia az iszlám vallás harmadik legszentebb helyének, az Al-Aksza mecsetnek otthont adó Templomhegy őrzőjének tekinti magát. Ezt a státuszt Izrael nem fogadja el, de az országok 1994-es békeszerződésében elismerték a királyság “különleges szerepét” ezen a helyen.

Szaúd-Arábia és Törökország is közleményben ítélte el Izraelt Bengvír Templomhegyen tett vizitje miatt.
Neil Wigan, az Egyesült Királyság izraeli nagykövete a Twitteren írt üzenetében közölte országa álláspontját: “Nagy-Britannia továbbra is elkötelezett a történelmi status quo támogatása mellett a jeruzsálemi szent helyeken. Fontos, hogy ezeken a helyeken mindenki tartózkodjon az olyan cselekedekektől, amelyek fokozzák a feszültséget.”

“Netanjahu magára nézve kötelezőnek tekinti a templomhegyi status quo változtatás nélküli, szigorúan fenntartását, s nem veti alá magát a Hamász diktátumának. A status quo részeként az elmúlt években már mentek fel a Templomhegyre miniszterek, köztük Gilad Erdan volt belbiztonsági miniszter is” – közölte a miniszterelnöki hivatal egyik tisztviselője a lappal.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑